Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Miljöpartiets nya plan: Ingå regering med Moderaterna för att utestänga SD

Publicerad 18 januari 2018 kl 14.01

Inrikes. Miljöpartiet öppnar nu för en blocköverskridande regeringsbildning med Moderaterna efter nästa riksdagsval för att stänga ute Sverigedemokraterna. Enligt Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin vill hennes parti skapa en "bättre värld" och kan tänka sig nya vägar för att nå dit.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju med Expressen som Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin nu säger att hennes parti kan tänka sig att bilda regering med Moderaterna efter riksdagsvalet i september.

Efter valet 2014 var det första gången Miljöpartiet hamnade i regeringsställning och det gjorde man med Socialdemokraterna, som man därefter pressat för att få igenom just sin politik, däribland förslaget att så kallade "ensamkommande" ska få stanna i Sverige.

Expressen kallar Moderaterna för Socialdemokraternas "främsta motståndare", men för att stänga ute Sverigedemokraterna från makten är alla vägar tillåtna.

Redan 2011 ingick Alliansregeringen Fredrik Reinfeldt och Miljöpartiet den så kallade migrationsuppgörelsen, även det för att utestänga Sverigedemokraterna som precis hade kommit in i riksdagen. Överenskommelsen innebar bland annat att illegala invandrare fick rätt till akut vård, och deras barn till vård och skola. 

– Vi jobbar ju med dem i många frågor i nya klimatlagen och nya energiöverenskommelsen. När det handlar om regeringsmakten är det viktigt att vi håller oss fria från Sverigedemokraterna, som är ett parti som skiljer ut sig på så sätt att det är ett parti med rötterna i nazismen, säger Isabella Lövin till Expressen.

Enligt Lövin är Miljöpartiets avsikt att skapa "en bättre värld", varför man kan tänka sig olika konstellationer för att behålla makten.

Samtidigt säger hon att Miljöpartiet ska profilera sig inför valet genom att tydliggöra skillnaden mellan sin politik och den politik som Allianspartierna och Sverigedemokraterna företräder.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0