Barack Obama.

Miljontals kan bli utan livsviktig medicin

Publicerad 28 september 2015 kl 17.39

Utrikes. Den amerikanska regeringens påtryckningar på Indien kan leda till att miljontals människor blir utan medicin som de behöver för att överleva, varnar Läkare utan gränser.

Dela artikeln

Flera miljoner människor kan bli utan livsviktiga mediciner. Det blir konsekvensen om Indien går med på USA:s krav och ändrar sin immaterialrätts­policy, hävdar Läkare utan gränser.

Idag möts Indiens premiärminister Narendra Modi och USA:s president Barack Obama i New York.

– Premiärminister Modis beslut kommer att påverka miljontals människors hälsa världen över, så vi uppmanar honom att inte ge vika för USA:s hårda påtryckningar om att ändra landets policy så att den gynnar de stora läkemedelsbolagens intressen, säger säger Manica Balasegaram, läkare och chef för Läkare utan gränsers Accesskampanj, i ett pressmeddelande.

För att skydda folkhälsan lägger Indien ribban högre för vilka läkemedel som beviljas patent än i andra länder. Man filtrerar bort patentansökningar för mindre ändringar i existerande läkemedelsprodukter och har stimulerat konkurrensen kring så kallade generiska läkemedel. Till exempel har priset på grundläggande hivbehandling har gått ned från omkring 80.000 till 800 kronor, vilket är en minskning på 99 procent på tio år.

Den amerikanska regeringen, uppbackad av läkemedelslobbyn, försöker inte bara pressa Indien att luckra upp sina patentstandarder. Man vill även införa ett tillsynssystem för läkemedel som kopplar samman registreringen av mediciner till deras patentstatus. Det finns tecken på att det indiska hälsoministeriet överväger att gå med på förändringarna.

– Den multinationella läkemedelsindustrin ligger på hårt för att få bort konkurrensen från Indien, säger Leena Menghaney, chef för Accesskampanjen i Sydasien, och fortsätter:

– Indien måste inte anta USA:s inställning om att immaterialrätt, länkat till höga läkemedelspriser, är det enda sättet att få in investeringar. Det är helt enkelt inte sant.

Mer än 80 procent av de läkemedel som Läkare utan gränser ger till 200.000 hivpatienter är generiska läkemedel tillverkade i Indien. Även livsnödvändiga läkemedel mot till exempel tuberkulos och malaria kommer från Indien. Samma gäller billigare versioner av läkemedel mot kroniska sjukdomar som anses för dyra till och med i medel- och höginkomstländer.

– Vi uppmanar premiärminister Modi att inte acceptera USA:s krav och standarder vad gäller immaterialrätt. Miljontals liv står på spel, säger Leena Menghaney.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våldsamma upplopp efter brutal attack mot pensionär. Dådet har fått tusentals spanjorer att organisera sig – och kräva upprättelse.0 Plus

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Björn Skifs har fått pannlobsdemens – avslutar karriären. Kliver av scenen efter över 60 år i rampljuset.0 

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0