Moderns infektion ger deprimerade barn

Publicerad 10 mars 2019 kl 08.45

Vetenskap. Risken för autism och depression hos en person ökar markant om mamman under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Det visar en stor svensk observationsstudie på närmare 1,8 miljoner barn.

Dela artikeln

Det är sedan tidigare känt att infektion med vissa smittoämnen, exempelvis cytomegalovirus eller herpesvirus, kan skada utvecklingen av hjärnan hos foster och öka risken för vissa psykiatriska sjukdomar.

Resultaten i den aktuella studien visar dock att även infektion i allmänhet under graviditeten – och även när själva smittoämnet inte når fostrets hjärna – är relaterat till ökad risk hos barnet att senare i livet utveckla autism eller depression.

Studien bygger på uppgifter om samtliga barn födda i Sverige under åren 1973-2014, totalt närmare 1,8 miljoner barn. Uppgifterna från det svenska medicinska födelseregistret har länkats till slutenvårdsregistret där det framgår om mamman vårdats på sjukhus med en infektionsdiagnos under den aktuella graviditeten.

Med hjälp av slutenvårdsregistret har forskarna också följt barnens psykiska hälsa fram till 2014, då de äldsta var 41 år gamla.

Det visade sig att om en mamma under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektionsdiagnos ökade riskerna markant för att barnet senare i livet hamnade under sjukhusvård med någon av diagnoserna autism eller depression. För autism var riskökningen 79 procent, och för depression 24 procent.

Däremot fanns det ingen koppling mellan sjukhusinläggning med infektionsdiagnos under graviditet och två andra studerade psykiatriska diagnoser hos barnen: bipolär sjukdom och psykos, inklusive schizofreni.

De gravida kvinnorna i studien kan ha blivit inlagda på grund av en annan diagnos än infektion, men då också fått en infektionsdiagnos under vårdtillfället. Den ökade risken för psykisk ohälsa hos barnet sågs även efter infektioner hos de gravida som vanligtvis anses milda, exempelvis vanlig urinvägsinfektion.

Studien är en observationsstudie som inte ger svar på hur infektion under graviditeten påverkar hjärnutvecklingen hos fostret. Det finns dock andra studier som har visat att en infektion hos mamman leder till en inflammatorisk reaktion, och att vissa inflammatoriska proteiner kan påverka genuttrycket i hjärncellerna hos fostret.

Annan forskning visar att inflammationen hos mamman ökar produktionen av neurotransmittorn serotonin i moderkakan, som kan tänkas påverka hjärnutvecklingen hos det ofödda barnet.


Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Finland kan avvisa asylsökare direkt vid gränsen

Ska inte släppas in i landet och får inte söka asyl. "Ibland är man tvungen att ta till åtgärder där säkerheten går först."0 

Ekonominyheter

Styrräntan lämnas oförändrad

Riksbankens besked idag.. "Inflationstrycket är fortfarande något förhöjt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Elon Musk sprider invandringslarmet. "Svenskarna fick inte lägga märke till de stora, skäggiga män som kom in i landet och insisterade på att de var barn."0 Plus

Mer från Vetenskap

Stickning hjälper mot psykisk ohälsa

Bekräftat av forskare.. Ger möjlighet att varva ner, få en identitet och struktur i vardagen.0 

Majoritet samiska kvinnor utsatta för sexuellt våld

Ny rapport slår larm om mycket höga våldssiffror.. "Visar att våld mot samiska kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem."0 

Vetenskap

Majoritet svenska kvinnor tror på det övernaturliga. Utbredd tro på spöken, ufon, storsjöodjur och spåkvinnor.0 

Försvunnen mussla hittad efter 30 år. Troddes vara utdöd i svenska vatten.0 

Kultur