De nya forskningsresultaten, som publicerades i den fackgranskade tidsskriften PLOS Genetics, gör det möjligt att ta fram en fantombild helt baserad på DNA. Inga vittnen eller kamerabilder behövs.
Att gener bestämmer vilken ansiktsform en människa har var inte oväntat. Enäggstvillingar som delar arvsmassa ser i princip likadana ut.
Forskarna fick fram data gällande människors huvudform genom dels tredimensionell magnetisk resonanstomografi (MRT) och dels genom en vanlig tvådimensionell porträttfotografering.
Data matchades sedan mot 10 000 invividers DNA från flera europeiska länder.
Forskarna kunde identifiera fem ställen i DNA-koden som associeras med olika ansiktsformer, nämligen generna PRDM16, PAX3, TP63, C5orf50 och COL17A1.
Tre av dem är sedan tidigare kända för att ha satts i samband med kraniofacial utveckling hos ryggradsdjur och sjukdomar, de andra två är nya möjliga kandidater. Det finns antydningar till att genvarianter av NSCL/P kan påverka ansiktsformen.
Vissa gener kan även ge anletsdrag som avviker så mycket att de klassificeras som missbildningar. PRDM16 tros spela roll vid uppkomst av gomspalt och andra kraniofaciala defekter, inklusive micrognatism eller underdimensionerad käke. PAX3 kopplas till en vanställdhet då näsroten är ovanligt bred.
Forskningsteamet leddes av professor Manfred Kayser från Erasmus University Medical Center i Rotterdam, Nederländerna.
- Dessa är de första spännande resultaten som markerar början på den genetiska kunskapen om människans ansiktsmorfologi, säger han till den brittiska kvalitetstidningen Daily Mail.
- Kanske någon gång kommer det att vara möjligt att rita en fantombild på en person enbart baserat på DNA som lämnats kvar, vilket ger intressanta tillämpningar inom bland annat rättsmedicinen.
- Vi kan redan förutse från DNA vissa ögon- och hårfärger med ganska hög noggrannhet.