Nazistattack var mediebluff

Åtalad nationalist på fri fot

Publicerad 11 oktober 2016 kl 11.09

Inrikes. En 32-årig nationalist dömdes av tingsrätten för grov misshandel i samband med att den kände vänster­extremisten Showan Shattak attackerade honom i Malmö. Men nu är 32-åringen försatt på fri fot, vilket tyder på att hovrätten anser att han har agerat i nödvärn och ska frias helt.

Dela artikeln

Det var den 8 mars 2014 som en stor grupp vänsterextremister jagade den nu frisläppte mannen och några av hans partivänner inom dåvarande Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front, på Möllan i Malmö. Händelsen slutade med att flera av vänster­extremisterna ådrog sig skador, bland annat Showan Shattak som hamnade på sjukhus under en längre period.

I tingsrätten hävdade vänsterextremisterna att 32-åringen och hans vänner skulle ha attackerat dem och försökt mörda dem på grund av deras feministiska och antirasistiska engagemang. Det var även denna version som återgavs i de flesta svenska medier.

Tingsrätten dömde 32-åringen för grov misshandel eftersom han knivskurit två personer under tumultet, men friade honom för mordförsök. Mannen och flera vittnen hävdade dock att nationalisterna agerade i självförsvar eftersom de anfölls av en mångdubbelt större grupp maskerade och beväpnade vänsterextremister – något som hovrätten nu tycks köpa.

Hovrättsdomen kommer på onsdag men redan nu har alltså 32-åringen försatts på fri fot. Mannen har tidigare flytt till Ukraina för att undkomma det svenska rättsväsendet men utlämnats till Sverige. Om han skulle ha dömts till ett betydande fängelsestraff även i hovrätten är det därför sannolikt att han skulle ha häktats i väntan på domen, då han hittills bara har suttit häktad i mindre än ett år och därför inte ska släppas på grund av att han redan har suttit av straffet.


Nyheter från förstasidan

Får 8,5 miljoner i fallskärm för "Ausländer raus"

David Lång blir högbidragstagare. Skattebetalarna ska betala politikern 75.000 kronor i månaden i 14 år.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Ny app guidar till svenska runstenar. Första i sitt slag.0 

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0