Sverige byter åsikt
FASAS UT: M rör sig med stormsteg bort från Fredrik Reinfeldts "öppna era hjärtan"-politik.

Moderaterna kovänder om politisk korrekthet

Publicerad 16 november 2016 kl 12.18

Inrikes. Efter mer än ett decennium med PK-ikonen Fredrik Reinfeldt som partiledare vänder M om politisk korrekthet. Partisekreterare Tomas Tobé ifrågasätter nu öppet idén om politiken ska kretsa kring "elitprojekt" som går ut på att främja olika typer av påstått förtryckta grupper.

Dela artikeln

Moderaterna har tidigare gjort en kraftig gir bort från Reinfeldts "öppna era hjärtan"-linje genom att strama åt sin invandringspolitik ordentligt. Partiet vill nu mera ta emot färre så kallade flyktingar från tredje världen än Sverigedemokraterna.

Men nu börjar partiet också att ifrågasätta den politiskt korrekta ideologi som den förre partiledaren blev en symbol för.

I en debattartikel i Expressen idag skriver partisekreterare Tomas Tobé, apropå valet i USA, att det är dags att sluta ägna sig åt identitetspolitik och istället ta väljarnas verkliga oro på allvar. Han skyller dock utvecklingen på de rödgröna.

"Både en rad debattörer samt Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har lyft godhetssignalering till norm. Det har varit viktigare med politiska elitprojekt än vad de allra flesta upplever i sin vardag."

Tobé beskriver hur "uppenbara målkonflikter" sopats under mattan, bland annat genom att meningsmotståndare pekats ut som "rasister".

"Det har bidragit till en ton i det politiska samtalet som utgår från att avsiktligt missförstå sin omgivning. Ett exempel är att det har varit lätt att bli stämplad som rasist om invandringsfrågan diskuterats. Andra delar har varit identitetspolitiska inslag i public service, ideologisk styrning av museiverksamhet, turerna kring Tintinböckerna på Kulturhusets bibliotek eller att försvara olika typer av separatism."

Han erkänner samtidigt att Moderaterna "inte varit tillräckligt bra" på att "markera" mot utvecklingen av dessa politiskt korrekta elitprojekt och skriver att "Sveriges etablissemang" nu måste börja se "verkligheten".

"Identitetspolitiken har nått vägs ände. I Sverige ska ingen känna att samhället har övergivit dem. Låt oss nu i stället fokusera på hur vi kan bygga Sverige starkare."

Sedan tidigare har enskilda företrädare för M, som riksdagsmannen Hanif Bali och den nytillträdde Muf-ordföranden Benjamin Dousa, blivit allt mer kritiska till politisk korrekthet, men det är första gången som en så hög partirepresentant som Tomas Tobé riktat så skarp kritik mot den dominerande ideologin.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0