Terrorhotet mot Sverige
Arkivbild.

Migrationsverket utökar samarbetet med Säpo: ALLA ska kontrolleras

Publicerad 19 september 2017 kl 09.20

Inrikes. Migrationsverket har utökat sitt samarbete med Säkerhetspolisen och sedan i juli görs nu kontroller av alla som söker uppehållstillstånd i Sverige, rapporterar SR Ekot.

Dela artikeln

Från och med i juli i år görs automatiska kontroller av alla personer som söker uppehållstillstånd i Sverige.

En del av uppgifterna skickas sedan till Säkerhetspolisen. Det rör sig om information som gör att Säpo kan identifiera personen i fråga, som till exempel namn.

Syftet med samarbetet är att hitta personer som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet. I så fall kan Säpo avråda Migrationsverket från att bevilja uppehållstillstånd, något som skedde i 50 fall förra året.

– Sverige liksom andra länder är föremål för risker i samband med migrantprocesser, säger Oskar Ekblad, sektionschef för särskilda insatser på Migrationsverket, till Ekot och påpekar att likt en säkerhetskontroll på en flygplats är detta något som bör ingå i kontrollen när någon ansöker om uppehållstillstånd.

Enligt Ekblad innebär det nya systemet att samtliga personer som söker till Sverige kontrolleras av Säkerhetspolisen och att det finns en grundläggande kontroll i alla ärenden, även när det gäller anhöriginvandrare och de som söker studerande- eller arbetstillstånd.

De automatiska kontrollerna är en del av överenskommelsen som nåddes i juni mellan regeringen och Alliansen om fler och tuffare åtgärder mot terrorism.

Tidigare har sådana kontroller gjorts enbart vid medborgarskap och ärenden har bara skickats till Säpo om det funnits indikation på att någon kan utgöra ett säkerhetshot, skriver Ekot.

Förra året handlade det om 700 fall sammanlagt. Med det nya samarbetet har redan 20.000 ärenden skickats till Säkerhetspolisen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Inrikes

Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss. "Potentiell strategi för behandling av vanliga sjukdomar som obesitas och typ 2-diabetes."0 

Brå: "Kraftig ökning" av hatbrott mot judar

Femdubbling efter 7 oktober.. "Antisemitiska plakat och uttalanden, men även hot och kränkningar mot enskilda."0 

Gustav Kasselstrands drag i Göteborg. "En protest mot EU:s diktatoriska makt över Sverige."0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0