Förre CIA-chefen: "Tacka Gud för den djupa staten"

Publicerad 3 november 2019 kl 13.02

Utrikes. Apropå riksrättsprocessen mot Donald Trump väljer spionmyndigheten CIA:s tidigare generaldirektör John McLaughlin att "tacka Gud" för den så kallade djupa statsmakten i USA.

Dela artikeln

Den djupa staten, "deep state", är ett begrepp som ofta används bland anhängare till president Trump i USA. Det är en beskrivning av de underrättelsetjänster, departement och myndigheter som bildar ett slags permanent regering som behåller sin makt oavsett hur folket röstar.

Donald Trump har själv anklagat den djupa statsmakten för att försöka få honom avsatt, trots att han har valts till president av det amerikanska folket.

Efter att den så kallade Muellerutredningen misslyckats med att knyta Donald Trumps kampanjorganisation till den ryska regeringen har nu istället en riksrättsprocess inletts mot presidenten. Denna gång påstås han ha försökt pressa Ukrainas president att utreda korruptionsanklagelser mot sin demokratiska rival Joe Biden.

Den visselblåsare som först kom med uppgifterna är en anonym uppgiftslämnare inom underrättelsetjänsten.

Den djupa staten anklagas av Trumps motståndare för att vara en så kallad konspirationsteori. Men den före detta CIA-chefen John McLaughlin är tydligen av en annan uppfattning.

– Tacka Gud för den djupa staten! utbrast han under en paneldiskussion i veckan.

McLaughlin öste beröm över den anonyme visselblåsaren och förklarade att anställda inom den djupa staten har "ett institutionellt åtagande att främja objektivitet och sanning".

Själv var John McLaughlin chef för CIA under den period då myndigheten fabricerade bevis för att Irak förfogade över massförstörelsevapen i syfte att motivera det efterföljande kriget, konstaterar RT.

I paneldiskussionen deltog även en annan tidigare CIA-chef, John Brennan, som varit drivande i att sprida anklagelser om påstådda Rysslandskopplingar och som anklagat Trump för landsförräderi.

Brennan hävdade att anledningen till att Trump "har ett stridslystet förhållande med folket inom den djupa staten" är att "de berättar sanningen". Brennan berömde också de icke folkvalda spionerna inom underrättelsetjänsten för att de fortsätter att "göra sitt jobba oavsett vad [Trump] gör eller säger".


Nyheter från förstasidan

Folklistan värvar SD:s HBTQ-profil

Krävde "snabbspår" för könsbyte. Nu byter petade EU-parlamentarikern Johan Nissinen parti.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Utrikes

Miljoner såg hennes brandtal mot befolkningsbytet

"Våra eliter har förklarat krig mot oss".. Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Ger upp till 15 års fängelse. Lagen ska "upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället".0 

Weinstein till sjukhus efter upprivna domen

Förlorade fyra tänder i fängelset.. Bara "ett vrak" kvar av tidigare Hollywood-mogulen.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0