Drottning Beatrix valde att abdikera på dagen 33 år efter att hon tillträdde som regent 30 april 1980. Kung Willem-Alexander är den förste nederländska kungen på 123 år efter att Nederländerna haft tre kvinnliga regenter i rad där drottning Wilhelmina, som regerade 1890 till 1948, förmodligen är den mest kända.
Nederländernas nästa regent kommer återigen att bli en kvinnlig sådan då Willem-Alexander tillsammans med sin hustru Máxima, som numera kan titulera sig drottning Máxima, har tre döttrar; prinsessorna Catharina-Amalia, Alexia och Ariane.
Omkring en miljon människor uppgavs under tisdagen ha varit ute på gatorna och firat sin nye kung i Nederländerna. Men den nye kungen var trots det stora folkliga stödet ödmjuk i sitt installationstal och uttryckte oro över landets framtid.
- Jag tillträder tronen i en tid då många i kungadömet känner sig sårbara och osäkra. Sårbara i sina anställningar eller i sin hälsa. Osäkra på sina inkomster eller den miljö de lever i. Det verkar idag mindre självklart att nästa generation kommer att ha det bättre än den förra, sa han i sitt installationstal.
Den nederländska inrikespolitiken har under de senaste åren kommit att allt mer fokusera på problemen med landets växande muslimska minoritet av nordafrikanskt ursprung. En grupp som, liksom invandrade minoriteter i övriga europeiska länder, utmärkt sig genom sitt stora bidragsberoende, ovilja att acceptera sitt nya lands lagar och regler samt benägenhet att begå grova vålds- och hatbrott mot värdlandets ursprungsfolk.
Problemen har förvärrats i och med de senaste årens finanskris i Europa där det nederländska folket fått avstå allt mer av sina inkomster för att försörja snabbt växande problematiska invandrade minoritetsfolk, samtidigt som man fått se välfärdssystemen urholkas.