Könssegregerade "dialogmöten" har blivit vanligare i Sverige. På bilden dialogmöte för kvinnor.

Nyköping delar upp män och kvinnor vid dialogmöten: "Den bästa lösningen"

Publicerad 2 oktober 2020 kl 21.12

Politik. När Nyköpings kommun den kommande veckan bjuder in till dialogmöten är inte alla välkomna på båda mötena. Ett möte hålls nämligen för män, ett annat för kvinnor. Det är något som får kritik från Moderaterna.
– Det sänder fel signaler, säger oppositionsrådet Anna af Sillén.

Gilla artikeln på Facebook

Nyköpings kommun håller de kommande veckorna så kallade dialogmöten i den invandrartäta stadsdelen Brandkärr med anledning av skapandet av ett aktivitetshus där. Men när mötena genomförs har kommunen valt att anpassa sig till de invandrarkulturer som råder i Brandkärr där män och kvinnor inte blandas med varandra.

Klockan fyra på måndagseftermiddagen hålls därför först ett möte för stadsdelens män. Dagen därpå, under tisdagen, får sedan kvinnorna ett eget dialogmöte.

Centerpartisten Torbjörn Olsson är ordförande för kompetens- och arbetsmarknadsnämnden. Han stöder upplägget med könssegregerade dialogmöten.

– Tyvärr är detta den bästa lösningen just nu, säger han till Södermanlands Nyheter och menar att jämställdhetsarbetet får ske "parallellt" och "mer långsiktigt".

Arrangör av de könsuppdelade dialogmötena är konsultfirman Urban utveckling, som genomfört flera liknande dialogmöten på andra plater i Sverige tidigare. De menar att det är enda sättet att ge kvinnor i invandrarförorter möjlighet att komma till tals på mötena.

– I en del kulturer är det framför allt männen som gör sin röst hörd i offentliga sammanhang, menar företagets VD Vilhelm Meyer.

Men Moderaterna är kritiska. De tycker att den styrande koalitionen i kommunen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet ska tänka om och stoppa de könsuppdelade mötena.

– Det sänder fel signaler att ha könsseparerade möten, säger oppositionsrådet Anna af Sillén (M).


Nyheter från förstasidan

Restriktioner för äldre tas bort: "Drabbats av sämre psykisk hälsa"

Nu gäller samma coronaråd för alla i Sverige. "Inte rimligt att lägga ett så stort ansvar på riskgrupperna när vi ser så stora negativa effekter."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0