Polisen besköts med raket i Uppsala

Publicerad 31 december 2018 kl 09.01

Inrikes. En polis blev beskjuten med en raket i samband med en bilbrand i Uppsala i natt. Raketen ska ha avfyrats från en förbipasserande bil, uppger SVT Uppsala. Samtidigt säger polisförbundets ordförande Lena Nitz till DN att beskjutningar av blåljuspersonal utgör ett hot mot demokratin.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 01.30-tiden natten mot nyårsafton som två bilar stod i brand vid en pizzeria i Stenhagen i Uppsala. Den ena bilen förstördes helt och den andra, som stod bredvid, fick omfattande skador.

Händelsen rubriceras som skadegörelse genom brand. Men i samband med polisens utryckning besöks också en av poliserna med en raket.

Raketen missade men polisen lyckades stoppa den bil varifrån raketen ska ha avfyrats.

Polisen verkar dock likgiltig till möjligheten att sätta dit dem.

– Det uppfattades som att raketen sköts från bilen, men det är svårt att styrka vem som har gjort det. Det kommer förmodligen inte bli något av den saken, säger RLC-befälet Markus Thuresson till SVT.

Detta är knappast första gången blåljuspersonal beskjuts med fyrverkerier. Enligt TT ska liknande händelser de senaste dagarna ha inträffat i i Trollhättan, Örebro, Stenungsund och Kristianstad.

Till DN säger idag polisförbundets ordförande Lena Nitz att händelserna utgör ett hot mot demokratin:

– När blåljuspersonal attackeras så tycker jag att det är ett hot mot demokratin eftersom det förhindrar eller försenar ingripanden. Att man attackerar dem som ska skydda, hjälpa och ställa till rätta.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0