Terrormordet på Samuel Paty
Den muslimske aktivisten Abdelhakim Sefrioui uppviglade mot historieläraren Samuel Paty.

Polisen misstänker: Muslimsk konspiration bakom terrormordet på franske läraren

Publicerad 17 oktober 2020 kl 16.17

Utrikes. Fransk polis misstänker en konspiration av radikala muslimer bakom gårdagens terrormord på den franske historieläraren Samuel Paty. Det skriver den franska vänstertidningen Marianne.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen misstänker att den 18-årige islamist som genomförde det brutala terrormordet i Paris inte ensam bär ansvaret för mordet. En aktivist vid namn Abdelhakim Sefrioui greps under lördagen, enligt källor till Marianne, och ytterligare nio personer togs in till förhör av polisen under fredagen.

Abdelhakim Sefrioui har i sociala medier uppviglat mot den 47-årige historieläraren Samuel Paty för att han under sina lektioner, som ett led i undervisningen, visat bilder på Muhammedkarikatyrer för de studenter som velat se dem.

– Muslimska elever chockas, attackeras och förnedras inför sina klasskamrater, säger Abdelhakim Sefrioui i en video han spridit i sociala medier.

– Vi vägrar gå med på den här typen av oansvarigt och aggressivt beteende.

Sefrioui har dessutom uppmanat andra muslimer att hjälpa till med att försöka få den franske historieläraren avskedad.

– Vi kräver att den här brottslingen stängs av, säger han i videon som fortsätter: Han är inte en lärare!

Enligt Le Républicain Lorrain var det under en lektion förra veckan som Samuel Paty visade Muhammedkarikatyrer. Enligt elever på skolan var det något han gjorde varje år som en del av samhällskunskapsundervisningen, för att diskutera yttrandefriheten och lära eleverna om bakgrunden till terrordådet mot Charlie Hebdo 2015.

– Han gjorde inte det för att skapa kontroverser, kränka barnen eller diskriminera någon, berättar en mamma som har en 13-årig pojke på skolan.

Tidningen skriver också att de muslimska studenter som inte velat se karikatyrerna erbjudits lämna klassrummet och sluppit delta på de lektionerna.

Förra veckans lektionsvisning av Muhammedkarikatyrerna uppges ha retat upp extra starka känslor från föräldrar till muslimska skolelever. Bland annat ska en "extremt arg pappa" ha hört av sig till skolan, skriver Le Républicain Lorrain, och en förälder ska även ha dykt upp på skolan i sällskap med ytterligare en person och krävt att Samuel Paty sparkas.


M efter Reinfeldt

Från öppna hjärtan till bidragstak. Riksdagsmannen berättar för Fria Tider Plus om Moderaternas långa och svåra väg tillbaka till verkligheten.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Mördarduo på rymmen – släpptes på fri fot

Kunde avvika innan domen föll. "Har inte varit med om den situationen tidigare."0 

Ekonominyheter

Hyresgästföreningen-chef gjorde villaklipp

Lyxvillan snart värd 10 miljoner kronor.. Samtidigt får Pedram Kouchakpour nästan en miljon i årslön från Hyresgästföreningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Rymdbolag satte nytt satellitrekord. 143 satelliter skickades upp på en och samma raket.0 

Forskare kräver omedelbart 5G-stopp: "Kan skada hälsan". Tunga kravet – efter cancerlarmen.0 Plus

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0