Journalister och vänsterextrema grupperingar som AFA har länge haft tillgång till massiva databaser som lagrar känsliga uppgifter om privatpersoners myndighetskontakter.
Men när sajten Lexbase lanserades 2014, och lät vanliga privatpersoner göra samma typ av sökningar, utbröt en mediestorm varefter politikerna började utreda frågan.
Det lagförslag som regeringen nu lägger fram innebär bland annat att söktjänster som innehåller personuppgifter med "integritetskänslig karaktär" ska förbjudas – för allmänheten att använda.
Det handlar om sajter på internet som hanterar uppgifter om sådant som politiska åsikter, religion, hudfärg, hälsa, sexuell läggning eller brottmålsdomar, skriver TT.
Den sajt som framför allt avses är just Lexbase, som alltså gör domar sökbara online. Lexbase har ett utgivningsbevis och skyddas därför av grundlagen i dagsläget. Men regeringen vill ändra grundlagsskyddet.
Dock kommer journalister inte beröras av den nya lagen.
– Journalistisk verksamhet ska inte träffas av något förbud, säger justitieminister Morgan Johansson (S), enligt TT.
Hur man ska kunna bedöma vilka sökningar som är journalistiska och inte ska bli en "tillämpningsfråga", förklarar han.
Lagförslaget innebär alltså inte ett totalförbud mot Lexbase, utan att tjänsten begränsas till så kallade professionella användare.
"Lexbase kommer att kunna fortsätta att publicera domar online. Däremot innebär förslaget att allmänheten, d.v.s. gemene man, förbjuds att använda sajter som Lexbase. Rätten att på ett lätt sätt via Lexbase ta del av dessa offentliga handlingar kommer, om förslaget antas, förbehållas s.k. professionella aktörer, t.ex. jurister, journalister och olika bolag", skriver Lexbase i ett uttalande på måndagen.