Regeringen vill förbjuda svenskar från att söka på brottmålsdomar och kriminellas etnicitet

Publicerad 4 december 2017 kl 12.48

Inrikes. Regeringen lägger nu fram ett lagförslag som bland annat avser förbjuda privatpersoner från att använda söktjänster där det går att kartlägga sådant som brott och etniskt ursprung. Det berör sajter som Lexbase.
"Rätten att på ett lätt sätt via Lexbase ta del av dessa offentliga handlingar kommer, om förslaget antas, förbehållas s.k. professionella aktörer, t.ex. jurister, journalister och olika bolag", skriver Lexbase i ett uttalande på måndagen.

Gilla artikeln på Facebook

Journalister och vänsterextrema grupperingar som AFA har länge haft tillgång till massiva databaser som lagrar känsliga uppgifter om privatpersoners myndighetskontakter.

Men när sajten Lexbase lanserades 2014, och lät vanliga privatpersoner göra samma typ av sökningar, utbröt en mediestorm varefter politikerna började utreda frågan.

Det lagförslag som regeringen nu lägger fram innebär bland annat att söktjänster som innehåller personuppgifter med "integritetskänslig karaktär" ska förbjudas – för allmänheten att använda.

Det handlar om sajter på internet som hanterar uppgifter om sådant som politiska åsikter, religion, hudfärg, hälsa, sexuell läggning eller brottmålsdomar, skriver TT.

Den sajt som framför allt avses är just Lexbase, som alltså gör domar sökbara online. Lexbase har ett utgivningsbevis och skyddas därför av grundlagen i dagsläget. Men regeringen vill ändra grundlagsskyddet.

Dock kommer journalister inte beröras av den nya lagen.

– Journalistisk verksamhet ska inte träffas av något förbud, säger justitieminister Morgan Johansson (S), enligt TT.

Hur man ska kunna bedöma vilka sökningar som är journalistiska och inte ska bli en "tillämpningsfråga", förklarar han.

Lagförslaget innebär alltså inte ett totalförbud mot Lexbase, utan att tjänsten begränsas till så kallade professionella användare.

"Lexbase kommer att kunna fortsätta att publicera domar online. Däremot innebär förslaget att allmänheten, d.v.s. gemene man, förbjuds att använda sajter som Lexbase. Rätten att på ett lätt sätt via Lexbase ta del av dessa offentliga handlingar kommer, om förslaget antas, förbehållas s.k. professionella aktörer, t.ex. jurister, journalister och olika bolag", skriver Lexbase i ett uttalande på måndagen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0