Regeringen vill förbjuda svenskar från att söka på brottmålsdomar och kriminellas etnicitet

Publicerad 4 december 2017 kl 12.48

Inrikes. Regeringen lägger nu fram ett lagförslag som bland annat avser förbjuda privatpersoner från att använda söktjänster där det går att kartlägga sådant som brott och etniskt ursprung. Det berör sajter som Lexbase.
"Rätten att på ett lätt sätt via Lexbase ta del av dessa offentliga handlingar kommer, om förslaget antas, förbehållas s.k. professionella aktörer, t.ex. jurister, journalister och olika bolag", skriver Lexbase i ett uttalande på måndagen.

Gilla artikeln på Facebook

Journalister och vänsterextrema grupperingar som AFA har länge haft tillgång till massiva databaser som lagrar känsliga uppgifter om privatpersoners myndighetskontakter.

Men när sajten Lexbase lanserades 2014, och lät vanliga privatpersoner göra samma typ av sökningar, utbröt en mediestorm varefter politikerna började utreda frågan.

Det lagförslag som regeringen nu lägger fram innebär bland annat att söktjänster som innehåller personuppgifter med "integritetskänslig karaktär" ska förbjudas – för allmänheten att använda.

Det handlar om sajter på internet som hanterar uppgifter om sådant som politiska åsikter, religion, hudfärg, hälsa, sexuell läggning eller brottmålsdomar, skriver TT.

Den sajt som framför allt avses är just Lexbase, som alltså gör domar sökbara online. Lexbase har ett utgivningsbevis och skyddas därför av grundlagen i dagsläget. Men regeringen vill ändra grundlagsskyddet.

Dock kommer journalister inte beröras av den nya lagen.

– Journalistisk verksamhet ska inte träffas av något förbud, säger justitieminister Morgan Johansson (S), enligt TT.

Hur man ska kunna bedöma vilka sökningar som är journalistiska och inte ska bli en "tillämpningsfråga", förklarar han.

Lagförslaget innebär alltså inte ett totalförbud mot Lexbase, utan att tjänsten begränsas till så kallade professionella användare.

"Lexbase kommer att kunna fortsätta att publicera domar online. Däremot innebär förslaget att allmänheten, d.v.s. gemene man, förbjuds att använda sajter som Lexbase. Rätten att på ett lätt sätt via Lexbase ta del av dessa offentliga handlingar kommer, om förslaget antas, förbehållas s.k. professionella aktörer, t.ex. jurister, journalister och olika bolag", skriver Lexbase i ett uttalande på måndagen.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Inrikes

Teorin: Lastbilar kan ha dumpats från Estonia

Finsk räddningsingenjör om vad han såg 1994.. Nu berättar Harri Ruotsalainen om märkliga iakttagelserna i estnisk media.0 

Elsparkcykel blir skattefri förmån

Regeringen subventionerar kritiserade fordonet.. Ska inte längre räknas som beskattningsbar förmån.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0