Samma krav på invandrare ger våldsproblem i Kalmar

Publicerad 5 mars 2012 kl 15.50

Inrikes.Socialförvaltningen i Kalmar har fått förstärka med extra vakter efter att bidragstagare med invandrarbakgrund blivit mycket upprörda över hårdare krav sedan utbetalningen av försörjningsstöd för 300 familjer flyttats över från "Invandrarservice" till socialförvaltningen.

Gilla artikeln på Facebook

Invandrarna klagar över att det blivit svårare att få bidrag sedan deras ansökningar behandlas utifrån samma mall som svenskars.

– Vi ställer exakt samma krav på dem som kommer från Afghanistan och andra länder som på etniska svenskar, säger Johnny Lesseur vid Individ och familjeförvaltningen till tidningen Östran.

–?Vi kräver att man kan styrka vilka inkomster man har och vilka utgifter som finns i hushållet. Det ska vi göra enligt regelverket. Där finns ingen skillnad beroende på var man kommer från.

I samband med att den jämlika behandlingen har införts krävs numera bland annat hyresavier och utdrag från bankkonton av invandrarna. Kalmar kommuns speciella enhet "Invandrarservice" har tidigare hanterat bidragsutbetalningarna till invandrare i början av vistelsen i Sverige. Tanken har länge varit att invandrarna skall börja behandlas efter samma måttstock som svenskar, men nu har man alltså gjort slag i saken i större skala. Invandrarservice har tidigare i vissa fall betalat ut socialbidrag i uppåt sju år. Bidragsfamiljer som kommit till Sverige utan att göra någon samhällsinsats på sju år ska ändå anses etablerade eftersom de bott här så länge, anser kommunens Jens Lesseur. Inga specialregler bör därför gälla.

Lars-Ove Angré som basat över utbetalningar till bidragsfamiljerna på Invandrarservice förklarar sin syn på hur myndigheten kontrollerat att invandrarna inte ljuger i sina bidragsansökningar:

–?Vi utgår alltid från att man kan lita på folk. Det svenska rättssystemet bygger inte på att man ska anta att folk ljuger.

Lars-Ove Angré betonar också att han tror att det nog kan vara så att det är Invandrarservice som agerat rätt utifrån regelverket och socialförvaltningen som agerar fel.

Riksdagsmannen och lokalpolitikern Thoralf Alfsson (SD) i Kalmar har tidigare uttryckt viss irritation över att det varit så svårt att få ut uppgifter från Lars-Ove Angré om hur Invandrarservice använder sina pengar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0