Säpo mitt i coronakrisen: "Rasism och antifeminism" hotar Sverige

Publicerad 26 mars 2020 kl 10.32

Inrikes. Ryssland, "rasister" och antifeminister hotar nu Sverige. Det konstaterar Säkerhetspolisen på torsdagen. Samtidigt försöker främmande makt "polarisera" det svenska samhället, hävdar Säpo.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges coronastrategi fortsätter chocka omvärlden och har bland annat liknats vid "rysk roulette".

Under gårdagen exploderade coronapandemin i Stockholm i form av en fördubbling av antalet döda på ett enda dygn, efter Folkhälsomyndighetens misslyckande med att stoppa coronaviruset från att ta sig in i landet och smitta befolkningen.

Samtidigt varnar nu Säpo för att hotet från "Ryssland" och "högerextremism" ökar.

– Angreppen från främmande makt syftar till att systematiskt försvaga Sverige. Till exempel leder de till ekonomiska förluster, säger Säpo-chefen Klas Friberg.

Även Kina sägs ha underrättelseofficerare i landet.

Enligt Säkerhetspolisen skedde det förra året en förändring i den "våldsbejakande högerextremismen" som innebär att risken ökar för att individer kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott.

"Den våldsbejakande högerextrema ideologin får allt större spridning och attraherar fler. Radikaliseringen sker ofta via internet. Där skapas egna ideologier, till exempel utifrån rasism och främlingsfientlighet, antifeminism och konspirationsteorier. Utvecklingen understödjs av främmande makt som har att tjäna på en ökad polarisering i samhället", skriver man.

Några konkreta exempel på hur "främmande makt" arbetar för att försöka polarisera Sverige ges inte.

– Säkerhetspolisen ser en risk för attentat och grova våldsbrott med inspiration från högerextremism. Det finns också ett fortsatt attentatshot från våldsbejakande islamistisk extremism, säger Friberg.

– Vår demokrati hotas från flera håll och det innebär att vi alla måste börja tänka mer på säkerhet, oavsett om det handlar om att skydda Sveriges hemligheter eller att förebygga hotet från våldsbejakande extremism. Detta gäller även under den pågående coronapandemin. Säkerhetspolisen ser aktiviteter med kopplingar till pandemin från såväl våldsbejakande extremism som främmande makt.


Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus