Sarneckis besked till svenskarna: Brottsligheten på väg ner

Publicerad 6 april 2019 kl 13.31

Inrikes. Trots rånvågen mot unga och barn i Stockholm försäkrar nu kriminologen Jerzy Sarnecki i Aftonbladet att brottsligheten bland ungdomar i själva verket är på väg ner.

Gilla artikeln på Facebook

Den senaste tiden har Stockholmsområdet drabbats av en rånvåg mot barn, utförda av ungdomsgäng. Detta har väckt starka reaktioner hos människor, påpekar Aftonbladet i sin artikel.

Men tidningen lyfter sedan fram den i media så ofta citerade kriminologen Jerzy Sarnecki, som försäkrar att brottsligheten bland ungdomar egentligen är på väg ner.

Den allbekante forskarens förklaring till rånen är att gäng då och då "poppar upp" och begår brott, vilket enligt honom driver upp statistiken.

– Sett till genomsnittet är våra unga mer laglydiga än tidigare, säger han till Aftonbladet.

Sarnecki har också flera förklaringar till varför unga begår brott: spänning, gruppgemenskap, stöldgodsens ekonomiska värden, att förövarna är en sorts mobbare som gillar makt och att förnedra, men även "socioekonomiska faktorer" och uppväxt spelar in, förklarar han.

Som lösning på problemet föreslår kriminologen bland annat att föräldrar inte ska förse sina barn med "dyra saker", och att de för barnen ska förklara innebörden av "risker".


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0