Den nu 29-årige mannen, bosatt i Husby, greps utanför Stockholm i slutet av 2013. Då hade han tagit kontakt med unga flickor mellan 11 och 20 år på nätsajter och sociala medier. Han utgav sig för att vara en pojke i deras egen ålder och kallade sig bland annat "adam_andersson93".
Mannen fick flickorna att skicka bilder på sig och använda webbkameran. Steg för steg förmådde han dem att göra mer och mer avancerade sexuella handlingar på sig själva. Han hotade att annars sprida de bilder han redan hade fått till deras vänner.
"Oerhört grova handlingar"
I några fall gjorde 29-åringen också verklighet av hoten om att sprida bilderna när flickorna inte gjorde vad han krävde på utsatt tid. Men det var inte på grund av att de polisanmält honom.
– Gärningsmannen har varit känslokall och saknat empati. Handlingarna har varit oerhört grova, säger polisutredaren Jörgen Lindeberg.
Flickorna har mått oerhört dåligt. Ibland har han lämnat dem i fred i sex månader och sedan kontaktat dem igen.
I några fall ”fick” gärningsmannen brottsoffren av en annan man misstänkt för liknande brott. 29-åringen kom i kontakt med honom på en sajt, därefter bytte de bildmaterial och kontaktinformation till några flickor.
Nu fälls han i Solna tingsrätt bland annat för grovt sexuellt tvång, sexuellt tvång, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, grovt förtal och försök till flera av ovanstående brott.
"Tortyrliknande situationer"
Förutom fängelsestraffet på sju år ska han betala fem miljoner kronor i skadestånd till flickorna. Mannen har förnekat brott och påstått att hans dator varit "fjärrstyrd" – något som rätten nu anser motbevisat.
Kammaråklagare Emelie Källfelt hade yrkat på maxstraffet åtta år.
– Det är tortyrliknande situationer många flickor har befunnit sig i så det motiverar självklart ett strängare straff, säger hon till P4 Blekinge.
Hon menar att det verkliga antalet offer kan vara betydligt fler än de som identifierats.
– Detta är toppen av ett isberg och den absoluta majoriteten är flickor som inte har anmält brotten själva utan det är polisen som genom sitt uppsökande arbete har lyckats identifiera dem, säger Emelie Källfelt.