Skattebetalarna sågar nya budgeten

Publicerad 10 april 2019 kl 11.12

Inrikes. Höjda klimatskatter och besparingar i äldreomsorgen ligger till grund för regeringens vårbudget. De fortsatta skattehöjningarna får nu hård kritik av Skattebetalarna.

Gilla artikeln på Facebook

Idag presenterades vår­ändrings­budgeten, den första budget som ska klubbas igenom riksdagen med stöd av sam­arbet­spartierna Liberalerna och Centerpartiet. Budgeten innehåller inbesparingar på 2,7 miljarder och skattehöjningar på 1,3 miljarder.

– Vårbudgeten innehåller några berömvärda förslag, bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för den först anställda i enmansföretag. Tyvärr tyder resten på att regeringen fortsätter i samma riktning som under förra mandatperioden då skatterna höjdes med 66 miljarder, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, i ett uttalande.

Tyngdpunkten i budgeten ligger på miljö- och klimatåtgärder som bland annat finansieras genom bibehållen flygskatt, besparingar i äldreomsorgen och höjda miljöskatter för drygt 540 miljoner kronor.

– Den kostsamma symbolpolitiken på miljö-och klimatområdet är tillbaka. Istället för att satsa på det som ger mest klimatnytta för varje skattekrona så väljer regeringen nu att lägga ännu mer pengar på ineffektiva satsningar som kritiserats av såväl Riksrevisionen som Konjunkturinstitutet, säger säger Christian Ekström.

En annan kritik går ut på att satsningar på så kallad politisk korrekthet går ut över bland annat polisen.

– Att spara in på polisen och samtidigt lägga 160 miljoner kronor på att återinföra fritt inträde på museum, kommunala kulturskolor och medel till två symbolpolitiska myndigheter som Jämställdhetsmyndigheten och Delegation mot segregation är en märklig prioritering när våldet i förorterna växer och allt fler känner sig otrygga ute på gator och torg, säger Christian Ekström.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0