Skattebetalarna sågar nya budgeten

Publicerad 10 april 2019 kl 11.12

Inrikes. Höjda klimatskatter och besparingar i äldreomsorgen ligger till grund för regeringens vårbudget. De fortsatta skattehöjningarna får nu hård kritik av Skattebetalarna.

Gilla artikeln på Facebook

Idag presenterades vår­ändrings­budgeten, den första budget som ska klubbas igenom riksdagen med stöd av sam­arbet­spartierna Liberalerna och Centerpartiet. Budgeten innehåller inbesparingar på 2,7 miljarder och skattehöjningar på 1,3 miljarder.

– Vårbudgeten innehåller några berömvärda förslag, bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för den först anställda i enmansföretag. Tyvärr tyder resten på att regeringen fortsätter i samma riktning som under förra mandatperioden då skatterna höjdes med 66 miljarder, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, i ett uttalande.

Tyngdpunkten i budgeten ligger på miljö- och klimatåtgärder som bland annat finansieras genom bibehållen flygskatt, besparingar i äldreomsorgen och höjda miljöskatter för drygt 540 miljoner kronor.

– Den kostsamma symbolpolitiken på miljö-och klimatområdet är tillbaka. Istället för att satsa på det som ger mest klimatnytta för varje skattekrona så väljer regeringen nu att lägga ännu mer pengar på ineffektiva satsningar som kritiserats av såväl Riksrevisionen som Konjunkturinstitutet, säger säger Christian Ekström.

En annan kritik går ut på att satsningar på så kallad politisk korrekthet går ut över bland annat polisen.

– Att spara in på polisen och samtidigt lägga 160 miljoner kronor på att återinföra fritt inträde på museum, kommunala kulturskolor och medel till två symbolpolitiska myndigheter som Jämställdhetsmyndigheten och Delegation mot segregation är en märklig prioritering när våldet i förorterna växer och allt fler känner sig otrygga ute på gator och torg, säger Christian Ekström.


Nyheter från förstasidan

Allt tyder på att Sverige får ny regering

På måndag nästa vecka hålls misstroendevoteringen. SD, M och KD ställer upp på Vänsterpartiets misstroendeförklaring.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Annie Lööf rasar mot V: "Krokar arm med SD"

Anklagar V för att vilja "ställa till kaos".. "Det är Nooshi Dadgostar som har fullt ansvar för den här situationen."0 

Ett års fängelse för Korankvinnan

Ledde mobben vid upploppet i Malmö.. Ytterligare sex personer döms för inblandning.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0