Acksjön i Ekshärad där nya fynd av stenåldersboplatser påträffades hösten 2018.

Stenåldersfynden i Värmland var 9.000 år gamla

Publicerad 24 mars 2019 kl 11.51

Vetenskap. I höstas uppmärksammades nya fynd av stenåldersboplatser vid Acksjön i Ekshärad. Nu visar det sig att fynden var äldre än man trott – över 9.000 år gamla.

Gilla artikeln på Facebook

Boplatserna hittades när Värmlands museum utförde inventeringar och efter att den gamla dammen i sjön rivits ur och den gamla strandlinjen kommit fram.

På en av boplatserna hittades brända djurben. Några av dem har nu daterats till omkring 7100 f Kr, dvs de är drygt 9.000 år gamla.

– Det är den näst äldsta dateringen vi har från Värmland. Att benen var så gamla hade vi inte kunnat gissa, säger arkeolog Hans Olsson på Värmlands museum i ett pressmeddelande.

Att hitta bevarade ben är mycket ovanligt – särskilt efter det att den gamla marknivån varit täckt med vatten i flera hundra år.

– Utifrån de få daterbara föremål vi hittade på andra boplatser längs sjön hade jag nog gissat på en datering närmare 7.000 år gammalt. Detta visar å andra sidan vilken potential det finns för ny kunskap längs alla de sjöar som finns i landskapet, säger Hans Olsson.

Dateringen av stenåldersfynden gjordes med hjälp av C14-metoden.


Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Studie avfärdar "undvik rött kött" som bluff. Politiskt korrekta kostrådet ifrågasätts.0 

Svensk upptäckt banar väg för datalagring på atomnivå. Stort framsteg inom forskningen – enstaka atomer kan användas som minnesbitar.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0