Ädelmetallerna

Största fonden: Silver kan ta slut

Publicerad 16 februari 2021 kl 18.00

Ekonomi. Den största börshandlade silverfonden, Ishares SLV, ska enligt villkoren köpa lika mycket fysiskt silver som investerarna investerar för i fonden. Men nu ändrar SLV sitt prospekt för att ta höjd för en situation där fysiskt silver inte längre finns tillgängligt.

Gilla artikeln på Facebook

Fonden följer Londons silverfixpris som är ett internationellt erkänt världsmarknads­pris på silver, ungefär som Londons interbankränta Libor en gång var.

I verkligheten blir det dock allt svårare att få tag i fysiskt silver till priser som påminner om det så kallade fixpriset, och vissa investerare misstänker därför att bankerna manipulerar ned silverpriset ungefär som de manipulerade Libor-räntan innan den den så kallade Liborskandalen briserade 2012.

Den gången hade Deutsche Bank, Barclays och UBS ägnat sig åt omfattande kriminell verksamhet genom att manipulera sin egen och varandras inrapportering av räntenivån, i syfte att gynna bankernas derivatpositioner på kundernas bekostnad. Ingen person dömdes för bedrägeriet, trots att det enligt Finansinspektionen handlade om "uppsåtlig" manipulation.

Konspirations­teoretikerna fick vatten på sin kvarn när börsjätten Ishares i förra veckan uppdaterade sitt prospekt för SLV, och det jämfört med den tidigare versionen tillkom ett nytt stycke, där fonden friskriver sig för en situation där silvret tar tillfälligt slut.

"Efterfrågan på silver kan tillfälligt överstiga utbudet av silver som accepteras av Fonden, vilket kan påverka en investering i andelar negativt", skriver Ishares numera i sitt prospekt.

Situationen tyder på att fonden vill ta höjd för en situation där bankernas och silvergrossisternas handelsorganisation LBMA, som sköter silverhandeln i London, inte längre har kvar något silver att leverera ur sina godkända valv, samtidigt som världsmarknads­priset på silver inte "tillåts" stiga av de som – antar man, i scenariot – har manipulerat det så kallade marknadspriset i många decennier nu.

Valven i London drivs av de sju företagen JP Morgan, HSBC, ICBC, Brinks, Malca-Amit, Loomis och G4S. Ädelmetall-analytikern Ronan Manly publicerade den 8 februari, bara några timmar innan Ishares ändrade sitt prospekt, en egen analys där han hävdade att 85 procent av det silver som finns i valven redan har köpts upp.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Norge och Frankrike ger riktat bidrag till elprisernas offer

Engångscheckar betalas ut.. Ska hjälpa de värst drabbade att klara prischocken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Ekonomi

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0