Ädelmetallerna

Största fonden: Silver kan ta slut

Publicerad 16 februari 2021 kl 18.00

Ekonomi. Den största börshandlade silverfonden, Ishares SLV, ska enligt villkoren köpa lika mycket fysiskt silver som investerarna investerar för i fonden. Men nu ändrar SLV sitt prospekt för att ta höjd för en situation där fysiskt silver inte längre finns tillgängligt.

Dela artikeln

Fonden följer Londons silverfixpris som är ett internationellt erkänt världsmarknads­pris på silver, ungefär som Londons interbankränta Libor en gång var.

I verkligheten blir det dock allt svårare att få tag i fysiskt silver till priser som påminner om det så kallade fixpriset, och vissa investerare misstänker därför att bankerna manipulerar ned silverpriset ungefär som de manipulerade Libor-räntan innan den den så kallade Liborskandalen briserade 2012.

Den gången hade Deutsche Bank, Barclays och UBS ägnat sig åt omfattande kriminell verksamhet genom att manipulera sin egen och varandras inrapportering av räntenivån, i syfte att gynna bankernas derivatpositioner på kundernas bekostnad. Ingen person dömdes för bedrägeriet, trots att det enligt Finansinspektionen handlade om "uppsåtlig" manipulation.

Konspirations­teoretikerna fick vatten på sin kvarn när börsjätten Ishares i förra veckan uppdaterade sitt prospekt för SLV, och det jämfört med den tidigare versionen tillkom ett nytt stycke, där fonden friskriver sig för en situation där silvret tar tillfälligt slut.

"Efterfrågan på silver kan tillfälligt överstiga utbudet av silver som accepteras av Fonden, vilket kan påverka en investering i andelar negativt", skriver Ishares numera i sitt prospekt.

Situationen tyder på att fonden vill ta höjd för en situation där bankernas och silvergrossisternas handelsorganisation LBMA, som sköter silverhandeln i London, inte längre har kvar något silver att leverera ur sina godkända valv, samtidigt som världsmarknads­priset på silver inte "tillåts" stiga av de som – antar man, i scenariot – har manipulerat det så kallade marknadspriset i många decennier nu.

Valven i London drivs av de sju företagen JP Morgan, HSBC, ICBC, Brinks, Malca-Amit, Loomis och G4S. Ädelmetall-analytikern Ronan Manly publicerade den 8 februari, bara några timmar innan Ishares ändrade sitt prospekt, en egen analys där han hävdade att 85 procent av det silver som finns i valven redan har köpts upp.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0