Ädelmetallerna

Största fonden: Silver kan ta slut

Publicerad 16 februari 2021 kl 18.00

Ekonomi. Den största börshandlade silverfonden, Ishares SLV, ska enligt villkoren köpa lika mycket fysiskt silver som investerarna investerar för i fonden. Men nu ändrar SLV sitt prospekt för att ta höjd för en situation där fysiskt silver inte längre finns tillgängligt.

Gilla artikeln på Facebook

Fonden följer Londons silverfixpris som är ett internationellt erkänt världsmarknads­pris på silver, ungefär som Londons interbankränta Libor en gång var.

I verkligheten blir det dock allt svårare att få tag i fysiskt silver till priser som påminner om det så kallade fixpriset, och vissa investerare misstänker därför att bankerna manipulerar ned silverpriset ungefär som de manipulerade Libor-räntan innan den den så kallade Liborskandalen briserade 2012.

Den gången hade Deutsche Bank, Barclays och UBS ägnat sig åt omfattande kriminell verksamhet genom att manipulera sin egen och varandras inrapportering av räntenivån, i syfte att gynna bankernas derivatpositioner på kundernas bekostnad. Ingen person dömdes för bedrägeriet, trots att det enligt Finansinspektionen handlade om "uppsåtlig" manipulation.

Konspirations­teoretikerna fick vatten på sin kvarn när börsjätten Ishares i förra veckan uppdaterade sitt prospekt för SLV, och det jämfört med den tidigare versionen tillkom ett nytt stycke, där fonden friskriver sig för en situation där silvret tar tillfälligt slut.

"Efterfrågan på silver kan tillfälligt överstiga utbudet av silver som accepteras av Fonden, vilket kan påverka en investering i andelar negativt", skriver Ishares numera i sitt prospekt.

Situationen tyder på att fonden vill ta höjd för en situation där bankernas och silvergrossisternas handelsorganisation LBMA, som sköter silverhandeln i London, inte längre har kvar något silver att leverera ur sina godkända valv, samtidigt som världsmarknads­priset på silver inte "tillåts" stiga av de som – antar man, i scenariot – har manipulerat det så kallade marknadspriset i många decennier nu.

Valven i London drivs av de sju företagen JP Morgan, HSBC, ICBC, Brinks, Malca-Amit, Loomis och G4S. Ädelmetall-analytikern Ronan Manly publicerade den 8 februari, bara några timmar innan Ishares ändrade sitt prospekt, en egen analys där han hävdade att 85 procent av det silver som finns i valven redan har köpts upp.


Nyheter från förstasidan

Terrormotivet i Vetlanda: "Någon kränkte Allah"

Sultani berättar själv i förhör. Men ändå åtalas mannen inte för terroristbrott.0 

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Ekonomi

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus