Sverige säger upp sitt skatteavtal med Portugal

Publicerad 14 maj 2021 kl 10.33

Inrikes. Att förmögna babyboomers flyttar till Portugal för att kunna ta ut ofta höga pensioner från Sverige helt skattefritt har upprört den svenska regeringen. Nu föreslår den att skatteavtalet med landet sägs upp.

Gilla artikeln på Facebook

När avtalet mellan Sverige och Portugal förhandlades fram accepterade Sverige att avstå beskattningsrätten för pensioner från privata anställningar, förutsatt att skatteuttaget skedde i Portugal.

Under 2009 införde Portugal särskilda skatteregler. De innebär att inflyttade personer som har ansökt om så kallad NHR-status (non-habitual residents) under tio år kan få betala låg eller ingen skatt på vissa inkomster, exempelvis pensioner. Förutsättningen är att inkomsterna kommer från ett annat land. De tidigare och nya reglerna i kombination innebär att vissa pensioner blir helt obeskattade.

Under 2019 kom länderna överens om att ändra bestämmelserna så att även pensioner från privata anställningar får beskattas i Sverige. Portugal har fortfarande inte uppfyllt sin del av avtalet, därför föreslår nu regeringen att avtalet sägs upp.

Skatteutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0