Bild: Arkiv

Här uppmanar Sydafrikas president till mord på vita

Publicerad 16 mars 2012 kl 20.02

Utrikes."Vi ska skjuta ned de vita med maskingevär", sjöng Sydafrikas president Jacob Zuma i januari inför en jublande och dansande folkmassa under ANC:s hundraårsjubileumsgala i Bloemfontein, där ledande svenska socialdemokrater fanns på plats.

Gilla artikeln på Facebook

Dubul'ibhunu, eller "Döda boern", är en populär sång inom ledarskiktet i det styrande partiet ANC. Sången handlar om att jaga och skjuta ned vita människor med maskingevär.

Omtyckt hatsång
Förutom presidenten Jacob Zuma finns klipp som visar när Nelson Mandela och ANC:s ungdomsförbunds ordförande Julius Malema sjunger variationer av hatsången.

Sedan ANC tog över makten i Sydafrika har landets vita minoritetsbefolkning utsatts för en folkmordsliknande förföljelse.

Tusentals vita farmarfamiljer i Sydafrika har brutalt stympats, våldtagits och mördats av svarta grupper. Den svarta regeringen i landet har kritiserats för att se genom fingrarna med, och rent av uppmuntra, de rasistiska utrensningarna.

Socialdemokrater närvarande
Socialdemokraterna, som sedan årtionden haft ett nära samarbete med ANC, var tillsammans med IF Metall representerade i Bloemfontein för att fira rasistpartiets jubileum.

I den socialdemokratiska delegationen ingick partiets gruppledare Mikael Damberg samt Lena Hjelm Wallén, Carina Hägg, Ann Linde och Roger Hällhag. Olof Palmes son Joakim Palme fick hålla ett tal under ANC:s galamiddag.

- ANC gjorde en historisk insats genom att få bort rasistregimen i Sydafrika och införa demokratiska och lika rättigheter för svarta, vita och färgade, sa Mikael Damberg i ett pressmeddelande.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Epsteins obduktion visar tecken på strypning

Fallet avskrivs inte som självmord.. Pedofilen hade skadat tungbenet – vilket är typiskt för strypning genom yttre våld.0 

16-åringen nu på väg över Atlanten. "Hälsade ett stort pressuppbåd med ett snett leende."0 

Sidor

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0