Galaxen SXDF-NB1006-2 (här konstnärligt tolkad) innehåller många unga, ljusstarka stjärnor som joniserar gasen inuti och runtomkring galaxen. Grön färg representerar här det joniserade syret som Alma upptäckt och lila det joniserade väte som Subaru-teleskopet uppmätt.

Syre upptäckt på rekordavstånd från jorden

Publicerad 17 juni 2016 kl 19.19

Vetenskap. Med hjälp av jätteteleskopet Alma i Chile har astronomer hittat syre längre bort i rymden än någonsin tidigare – i en extremt avlägsen galax. Fyndet öppnar bland annat för nya metoder att studera galaxer i universums barndom.

Dela artikeln

Det är i ljusspektrumet från galaxen SXDF-NB1006-2 som teleskopet Alma i Chile nu uppdagat en emissionslinje från grundämnet syre – på större avstånd, och alltså från en tidpunkt närmare Big bang, än någonsin tidigare.

Galaxen ligger på ett sådant avstånd att ljuset man fångat upp tagit cirka 13,1 miljarder år på sig för att nå fram. Detta innebär att man ser galaxen som den såg ut cirka 700 miljoner år efter Big bang.

Direkt efter Big bang fanns bara de lätta grundämnena väte, helium och en liten mängd litium – alla de andra, tyngre grundämnena bildades först senare inuti stjärnor, och spreds genom rymden genom supernovaexplosioner och stjärnvindar.

För varje stjärngeneration som föds ökar andelen tunga grundämnen som kol och syre i universum. Genom att studera tunga grundämnen i de mest avlägsna galaxerna kan man lära sig mer om hur de tidiga stadierna av denna anrikning gick till, och även få information om egenskaperna hos både gas och stjärnor i dessa galaxer.

– Den här upptäckten är viktig av två skäl. Det första har att göra med avståndsbestämning och det andra med galaxernas roll i universums återjonisering, säger Erik Zackrisson, docent i astronomi vid Uppsala universitet och en av medförfattarna till artikeln, i ett pressmeddelande.

Om man kan identifiera emissionslinjer i ljusspektrumet från galaxer kan man även uppskatta avstånden till galaxerna. Problemet med de allra mest avlägsna objekten är att de också är så ljussvaga att även de största teleskopen vanligtvis misslyckas med att upptäcka några linjer överhuvudtaget.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våldsamma upplopp efter brutal attack mot pensionär. Dådet har fått tusentals spanjorer att organisera sig – och kräva upprättelse.0 Plus

Mer från Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut

Levde för 3,2 miljoner år sedan. . Ny 3D-rekonstruktion visar människans tidiga ursprung.0 

Kritiserade diagnosen utbrändhet går i graven

Unika svenska "sjukdomen" avskaffas.. Idag sjukskrivs 20.000 personer per år – nästan bara kvinnor – för "utmattningssyndrom".0 

KI-larmet: Fluorid i dricksvattnet gör barn dumma i huvudet

Gäller även vid låga halter, enligt nya svenska studien.. "Påverkar barnens verbala förståelse och förmågan att tolka och bearbeta sinnesintryck."0 

Vetenskap

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Björn Skifs har fått pannlobsdemens – avslutar karriären. Kliver av scenen efter över 60 år i rampljuset.0 

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0