Tidning: PR-byrå bakom Sabunis framgång

Publicerad 26 juni 2019 kl 10.48

Inrikes. Bakom Nyamko Sabunis succé i Liberalernas partiledarstrid står ett PR-bolag med personer som vill att partiet ska ingå i en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna. Det antyder åtminstone Eskilstuna-Kuriren i en ledarartikel.

Gilla artikeln på Facebook

Den vänsterliberala lokaltidningen pekar ut den före detta partisekreteraren Johan Jakobsson och hans PR-byrå Nordic Public Affairs som hjärnan bakom Nyamko Sabunis framgångsrika kampanj.

Jakobsson har i debattartiklar uttryckt sin önskan att Liberalerna ska gå åt höger och att en borgerlig regering ska förhandla med Sverigedemokraterna. Det var enligt Eskilstuna-Kuriren efter Januariavtalet som Johan Jakobsson blev "kampanjuppläggare för Nyamko Sabuni som partiledare".

"En smart upplagd kampanj: Man skaffade sig försprång medan andra ägnade sig åt EU-valet. Metodiskt utnyttjades rådgivande omröstningar bland medlemmar, med ofta mycket lågt deltagande och en datateknik där många medlemmar i praktiken inte kom åt att rösta. Distriktens valda ombud har pressats hårt för att inte göra sina egna bedömningar utan följa dessa omröstningar", skriver tidningen.

Någon eller några måste ha betalat, skriver Eskilstuna-Kuriren, åtminstone för en opinionsmätning som utfördes av Inizio i april.

"Den visade försprång för Sabuni, i ett läge där bara hon kampanjade och där det var okänt vilka motkandidaterna skulle bli. En sådan undersökning för att suggerera intryck av framgång är ett typiskt trix bland påverkansföretag som inte berättar vilka som betalar dem för vad. Om pengarna har bara meddelats att de kom från 'ett antal Nyamko Sabuni-anhängare'. Vilka personer, företag eller organisationer det var har inte avslöjats."

Nordic Public Affairs har som policy att hemlighålla vilka de har som kunder, konstaterar vänstertidningen, som också pekar på att Johan Jakobssons närmaste medarbetare är den tidigare Timbrochefen Marcus Uvell. Uvell fick sparken från konsultbolaget Kreab efter sina uppmärksammade luncher med SD-politiker.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0