Ryska säkerhetskravet

Tysk toppolitiker avvisar ryska krav – vill kunna ha militär i Östeuropa

Publicerad 21 december 2021 kl 15.43

Utrikes. Den nye ordföranden för Tysklands utrikesutskott, socialdemokraten Michael Roth, avfärdar ryska krav på en säkerhets­överenskommelse med Nato. Tyskland måste kunna använda sin militär för att sprida "värderingar" i Östeuropa, enligt honom.

Dela artikeln

Att lova att inte ha några trupper i Central- och Östeuropa är otänkbart för Tyskland, enligt Roth, som är oroad över att hela Europa inte har samma politiskt korrekta värderingar som Tyskland har.

– Östeuropa är inte president Putins bakgård, där vi helt enkelt kan gå med på att inte blanda oss i. Det är dessa länders fria beslut att dela värderingar med oss, och jag är glad när medborgare, när politiska ledare säger: "Ja, vi vill också ha det du garanterar dina medborgare: demokrati, rättsstat, frihet, yttrandefrihet, fria och oberoende domstolar, effektiv kamp mot korruption, en fungerande social marknadsekonomi, välfärd till alla, säger han.

Det är i en intervju med Deutschlandfunk som SPD-höjdaren beskriver de senaste förslagen från Rysslands president Vladimir Putin om konflikten i Ukraina som "oacceptabela".

– Tyskland, och då menar jag också den federala regeringen, måste arbeta särskilt hårt för att projektet ska hålla samman, i synnerhet när vi är det största landet som gynnas mest av ett enat Europa.

Han beskriver bristande politisk korrekthet som den mest splittrande frågan inom Europa idag.

– Vi är inte längre överens om vad som i huvudsak gör oss till européer – att det inte är den inre marknaden, utan gemensamma värderingar, såsom demokrati och rättsstatsprincipen. Det finns konflikter, inte bara med den ungerska och polska regeringen, utan också med den slovenska, och många saker har ifrågasatts. Vi måste lösa det och nå sammanhållning igen. Det är en smärtsam och uppslitande konflikt.

Han säger att han vill att östeuropeiska länder ska dela den tyska synen på "yttrandefrihet". Något som torde ge många i exempelvis Polen och Ungern skäl att frukta en kraftigt inskränkt möjlighet att yttra sig offentligt.


Nyheter från förstasidan

Våldet i Sverige mer jämställt tack vare invandringen

Unga män drabbas värst. Dödligt våld i kriminell miljö har ökat i nära två decennier.0 

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Rumble anser sig ha missgynnats av konkurrenten. Profilerar sig som ett höger-Youtube med mer yttrandefrihet.0 

Mer från Utrikes

Sköt ihjäl bråkig black lives matter-demonstrant – benådas

Agerade i självförsvar.. Guvernören: "Det kan inte någon vänsteråklagare ändra på".0 

Utvidgar censuren. Nyhetsbyrån Ria Novosti och officiella regeringsorgan inkluderas.0 

Vetenskap

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0