I veckan släppte brittiska forskare en analys som visade att enskilda finansjättar har manipulerat ned guldpriset på den amerikanska råvarubörsen Comex under coronakrisen. Eftersom manipulationen består av stora och dyra försäljningar av pappersguld måste syftet vara att driva ned kursen för att tjäna pengar på blankade terminskontrakt, enligt analysen.
Det amerikanska insynsregistret för terminshandel visar samtidigt att amerikanska storbanker ("commercials") har blankat 866 ton guld netto fram till den 12 maj i år, vilket innebär att bankerna sitter i en riktigt knivig situation om de inte på något sätt kan få guldet att rasa i pris.
Samtidigt har stora investerare ("non commercials") köpt ungefär lika mycket guld i utestående "långa" terminskontrakt. De stora investerarna har alltså en totalt motsatt syn på det framtida guldpriset jämfört med bankerna, vilket fått många att misstänka att det är bankerna som är inne och bedriver marknadsmanipulation när anonyma storsäljare plötsligt dumpar pappersguld på Comex och nu driver ned kursen.
I september förra året åtalades fyra personer på jättebanken JP Morgans avdelning för ädelmetallhandel för brott mot den amerikanska lagen om kriminella organisationer och organiserad brottslighet (RICO). Enligt åtalet hade bankens ädelmetallavdelning utvecklats till en "regelrätt kriminell organisation", rapporterade Bloomberg då.
När de misstänkta började förhöras växte härvan snabbt uppåt inom banken och i november 2019 åtalades ytterligare en bankchef.
Den 5 februari i år rapporterade Bloomberg att även JP Morgan som företag kommer att åtalas, och alltså inte bara enskilda anställda på ädelmetallavdelningen. Även denna gång är det fråga om ett så kallat RICO-åtal, vilket vid en fällande dom skulle få den spektakulära följden att JP Morgan skulle klassificeras som en kriminell organisation av amerikanska myndigheter.
Reuters rapporterar idag att den amerikanska tillsynsmyndigheten för terminshandel (CFTC) utredde JP Morgan för manipulation av silvermarknaden för flera år sedan, men inte hade tillräckliga bevis för att vidta åtgärder.
Sedan dess har myndigheten vässat sin förmåga att upptäcka prismanipulation på råvarumarknaden som "i flera decennier" har utsatts för brottslig verksamhet som inte har uppdagats, enligt Reuters. Att den inte har kunnat upptäckas beror också på att de stora säljarna på Comex som gör kurspåverkande affärer får vara anonyma, och att det därför bara är CFTC och andra amerikanska myndigheter som kan se om det exempelvis är en guldblankare som dumpar guld när någon gör en märkligt stor försäljning på den så kallade spotmarknaden.
USA:s justitiedepartement anställer nu en handfull nya åklagare och skapar en särskild åklagarkammare som bara ska syssla med bedrägerier på råvarubörsen.
Kammaren, som är en underavdelning inom justitiedepartementet, kommer att ledas av Avi Perry, en processjurist som tidigare har åtalat högprofilerade finansinstitutioner som Tower Research Capital och Merrill Lynch. Perry leder även den pågående brottmålsutredningen mot JP Morgan, enligt två av Reuters källor.
En handfull nya åklagare anställs också och enligt en talesperson för justitiedepartementet ska myndigheten tillsätta de nya platserna "genast".
Förutom de märkliga prisfallen på guld ska enheten även titta på hur oljepriset kunde sjunka till negativ nivå tidigare i år.
– Vi sitter på en mängd information här, som kommer att leda till åratal av nya åtal. Det är min bedömning, säger Robert Zink, chef för bedrägerienheten på USA:s justitiedepartement, till Reuters.