Oljekraschen
I FARA: Den svenska minusräntan kommer inte kunna bibehållas om oljepriset driver upp inflationen.

USA-räntor över 8 % när Saudiarabien storsäljer amerikanskt innehav

Publicerad 18 september 2019 kl 15.38

Ekonomi. Saudiarabien säljer av stora innehav på USA-marknaderna sedan arablandets oljeproduktion mer än halverats. Under natten ingrep den amerikanska centralbanken Federal Reserve med att injicera 75 miljarder nytryckta dollar i ekonomin för att förhindra en krasch – när marknadsräntorna nådde 8 procent.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den amerikanska mäklarfirman Natalliance Securities som rapporterar att saudierna säljer av stora innehav på de amerikanska marknaderna, skriver CNBC-journalisten Carl Quintanilla på Twitter.

Enligt Market Watch handlar centralbankens ingripande om en så kallad nattlig repa, en tillfällig penninginjektion som måste följas upp av ett formellt räddningspaket av kvantitativa lättnader om dollarkursen ska kunna bibehållas och marknadsräntorna inte ska skjuta i höjden.

Fed har redan problem att kontrollera marknadsräntorna som steg till krisnivån 8 procent vid tidpunkten för gårdagsnattens repa, skriver Bloomberg med hänvisning till en rapport från mäklarjätten Curvature Securities.

Om rapporten stämmer skulle räntorna ha nått den högsta nivån sedan augusti 1973, då den dåvarande oljekrisen tvingade upp statslåneräntan till 8,67 procent, medan marknadsräntorna i praktiken var något lägre. Under finanskrisen i slutet av 00-talet steg marknadsräntorna som högst till strax över fem procent.

Finansmarknadernas reaktion tyder i praktiken på att många förväntar sig en ny oljekris. Saudiarabiens oljeproduktion har nästan halverats från 9,8 miljoner fat dagligen till 5,7 miljoner och fem procent av världens oljeproduktion är därmed borta.

Analytiker tror nu att priset kan rusa upp till över 100 dollar per fat, vilket skulle innebära ett skräckscenario för Sverige. Det tidigare industrilandet har under 2000-talet ställt om mot en så kallad bolånedriven ekonomi, där landet i praktiken är beroende av att kunna hålla en evig minusränta. Om inflationen nu drivs upp av ett stigande oljepris kan en fortsatt minusränta fullständigt fördärva den svenska kronan, vilket skulle tvinga landets centralbank till mycket kraftiga räntehöjningar.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polisen: Talet om somalier och IQ inte olagligt

Hatbrottsgruppen oväntade beslut. "Om vi tänker oss en somaliska med 70 i IQ och burka."0 

Ekonominyheter

Inflationstakten: 1,5 procent enligt KPIF. Även enligt det gamla KPI-måttet är inflationen långt under 2 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Ekonomi

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Rekordtomt på svenska sparkonton

Sparandet på bankkonton det lägsta på fem år.. Samtidigt närmar sig lånen 4,5 miljarder kronor.0 

HSB: Gör det lättare för unga att skuldsätta sig

S-märkte Anders Lago presenterade nya krav från HSB.. Avskaffat amorteringskrav, uppluckrat bolånetak och lägre "kvar att leva på"-krav från bankerna, är hans förslag för unga.0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0