Oljekraschen
I FARA: Den svenska minusräntan kommer inte kunna bibehållas om oljepriset driver upp inflationen.

USA-räntor över 8 % när Saudiarabien storsäljer amerikanskt innehav

Publicerad 18 september 2019 kl 15.38

Ekonomi. Saudiarabien säljer av stora innehav på USA-marknaderna sedan arablandets oljeproduktion mer än halverats. Under natten ingrep den amerikanska centralbanken Federal Reserve med att injicera 75 miljarder nytryckta dollar i ekonomin för att förhindra en krasch – när marknadsräntorna nådde 8 procent.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den amerikanska mäklarfirman Natalliance Securities som rapporterar att saudierna säljer av stora innehav på de amerikanska marknaderna, skriver CNBC-journalisten Carl Quintanilla på Twitter.

Enligt Market Watch handlar centralbankens ingripande om en så kallad nattlig repa, en tillfällig penninginjektion som måste följas upp av ett formellt räddningspaket av kvantitativa lättnader om dollarkursen ska kunna bibehållas och marknadsräntorna inte ska skjuta i höjden.

Fed har redan problem att kontrollera marknadsräntorna som steg till krisnivån 8 procent vid tidpunkten för gårdagsnattens repa, skriver Bloomberg med hänvisning till en rapport från mäklarjätten Curvature Securities.

Om rapporten stämmer skulle räntorna ha nått den högsta nivån sedan augusti 1973, då den dåvarande oljekrisen tvingade upp statslåneräntan till 8,67 procent, medan marknadsräntorna i praktiken var något lägre. Under finanskrisen i slutet av 00-talet steg marknadsräntorna som högst till strax över fem procent.

Finansmarknadernas reaktion tyder i praktiken på att många förväntar sig en ny oljekris. Saudiarabiens oljeproduktion har nästan halverats från 9,8 miljoner fat dagligen till 5,7 miljoner och fem procent av världens oljeproduktion är därmed borta.

Analytiker tror nu att priset kan rusa upp till över 100 dollar per fat, vilket skulle innebära ett skräckscenario för Sverige. Det tidigare industrilandet har under 2000-talet ställt om mot en så kallad bolånedriven ekonomi, där landet i praktiken är beroende av att kunna hålla en evig minusränta. Om inflationen nu drivs upp av ett stigande oljepris kan en fortsatt minusränta fullständigt fördärva den svenska kronan, vilket skulle tvinga landets centralbank till mycket kraftiga räntehöjningar.


Nyheter från förstasidan

Regeringen vill skärpa regler om frigivning

Ser över kontroversiella svenska reglerna. Alla som döms till fängelse ska inte längre automatiskt friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0