Från årsskiftet och fram till mitten av augusti rapporterades 94 fall av listeria, vilket kan jämföras med 46 fall under motsvarande period i fjol. Bland de drabbade finns fem gravida kvinnor.
Det första utbrottet som utreds av Folkhälsomyndigheten började oktober i fjol med 44 smittade som följd. Analyser av enkätsvar pekar mot att olika charkprodukter såsom leverpastej, skinka och medvurst kan vara orsaken, men smittkällan är ännu inte helt klarlagd. Fallen rapporteras främst från de södra och mellersta delarna av landet.
I maj i år rapporterades det första fallet i ytterligare ett utbrott som fortfarande pågår. Hittills har 14 personer insjuknat, främst i de södra delarna av landet. Inte heller här är smittkällan känd, men utredning pågår.
Listeriabakterier kan växa i livsmedel med långa hållbarhetstider så som rökt och gravad lax, opastöriserade och pastöriserade dessertostar, kalla färdigrätter och charkvaror, så som skivat smörgåspålägg.
En listeriainfektion kan ge symtom som feber, ledvärk och magsjuka, enligt Folkhälsomyndigheten. Personer med nedsatt immunförsvar, underliggande sjukdom samt äldre personer och gravida kvinnor riskerar dock att drabbas av svårare sjukdom som blodförgiftning (sepsis) eller hjärnhinneinflammation. I värsta fall riskerar gravida kvinnor missfall, eller att smittan förs över till barnet som kan bli svårt sjukt.
Personer i riskgrupperna rekommenderas därför att undvika livsmedel som innebär ökad risk för smitta.