De åtalade fångades av en övervakningskamera vid McDonalds strax före de misstänkta brotten ägde rum.

Man våldtogs under brutalt gängrån

Publicerad 9 juni 2016 kl 20.25

Inrikes. Tre unga män åtalas idag för att ha attackerat och under mycket våldsamma former ha rånat en annan ung man utomhus i Norrköping. En av männen åtalas dessutom för att ha våldtagit offret i samband med rånet.
– De tre tilltalade är barndomskamrater och känner varandra väldigt väl men offret är helt obekant för dem, säger åklagare Annika Tiensuu.

Gilla artikeln på Facebook

De misstänkta brotten begicks i stadsdelarna Hageby och Navestad den 24 oktober i fjol.

De tre åtalade, som är 16 och 17 år, rånade offret på mobiltelefon och kontanter genom att brutalt misshandla och hota honom. En av de misstänkta är medborgare i Somalia och de övriga har erhållit svenskt medborgarskap.

– Misshandeln, som jag menar är grov, har bestått i sparkar och slag som har träffat målsäganden i kroppen och i ansiktet och orsakat skador på honom. Bland annat en fraktur i ansiktsskelettet, säger kammaråklagare Annika Tiensuu.

I samband med rånet hotades offret också till livet medan en av männen riktade en kniv mot honom.

– Jag menar att misshandeln är grov eftersom de har varit flera personer och fortsatt att utöva våld på honom fast han ligger ned på marken, fortsätter hon.

Knivmannen drog sedan med sig offret runt hörnet på en byggnad och utsatte honom för en oral och anal våldtäkt som åklagaren betraktar som grov.

– Gärningspersonen har [i samband med våldtäkten, reds anm.] fortsatt att uttala dödshot och rikta kniven mot målsägaren. Han har också orsakat smärta på målsägaren genom att utföra de här sexuella handlingarna trots de skador som målsägaren har fått under misshandeln, säger Annika Tiensuu.

Efter våldtäkten anslöt sig en av de andra rånarna till våldtäktsmannen.

– Då har de två, trots målsägarens skador, under fortsatt knivhot tvingat målsäganden att följa med till en bankomat som ligger två kilometer bort. En relativt lång promenad menar jag. Vid bankomaten tvingade de honom att tömma sina konton och överlämna även de här kontanterna till gärningsmännen.

Även rånbrottet bör bedömas som grovt, enligt Annika Tiensuu.

– Eftersom han har blivit så pass illa skadad och att de har utnyttjat målsägarens skyddslösa, eller utsatta, ställning på ett hänsynslöst sätt och eftersom detta pågick under en förhållandevis lång tid.

Offret och gärningsmännen är för varandra helt okända.

– De tre tilltalade är barndomskamrater och känner varandra väldigt väl men offret är helt obekant för dem.

– Målsägaren är berusad och befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Efter ett intensivt utredningsarbete av polisen, med teknisk bevisning, DNA-spår, spaning och förhör, kunde de misstänkta gripas i mitten av februari. De häktades till en början men fick sedan en placering på ett boende hos Statens Institutionsstyrelse.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0