De åtalade fångades av en övervakningskamera vid McDonalds strax före de misstänkta brotten ägde rum.

Man våldtogs under brutalt gängrån

Publicerad 9 juni 2016 kl 20.25

Inrikes. Tre unga män åtalas idag för att ha attackerat och under mycket våldsamma former ha rånat en annan ung man utomhus i Norrköping. En av männen åtalas dessutom för att ha våldtagit offret i samband med rånet.
– De tre tilltalade är barndomskamrater och känner varandra väldigt väl men offret är helt obekant för dem, säger åklagare Annika Tiensuu.

Gilla artikeln på Facebook

De misstänkta brotten begicks i stadsdelarna Hageby och Navestad den 24 oktober i fjol.

De tre åtalade, som är 16 och 17 år, rånade offret på mobiltelefon och kontanter genom att brutalt misshandla och hota honom. En av de misstänkta är medborgare i Somalia och de övriga har erhållit svenskt medborgarskap.

– Misshandeln, som jag menar är grov, har bestått i sparkar och slag som har träffat målsäganden i kroppen och i ansiktet och orsakat skador på honom. Bland annat en fraktur i ansiktsskelettet, säger kammaråklagare Annika Tiensuu.

I samband med rånet hotades offret också till livet medan en av männen riktade en kniv mot honom.

– Jag menar att misshandeln är grov eftersom de har varit flera personer och fortsatt att utöva våld på honom fast han ligger ned på marken, fortsätter hon.

Knivmannen drog sedan med sig offret runt hörnet på en byggnad och utsatte honom för en oral och anal våldtäkt som åklagaren betraktar som grov.

– Gärningspersonen har [i samband med våldtäkten, reds anm.] fortsatt att uttala dödshot och rikta kniven mot målsägaren. Han har också orsakat smärta på målsägaren genom att utföra de här sexuella handlingarna trots de skador som målsägaren har fått under misshandeln, säger Annika Tiensuu.

Efter våldtäkten anslöt sig en av de andra rånarna till våldtäktsmannen.

– Då har de två, trots målsägarens skador, under fortsatt knivhot tvingat målsäganden att följa med till en bankomat som ligger två kilometer bort. En relativt lång promenad menar jag. Vid bankomaten tvingade de honom att tömma sina konton och överlämna även de här kontanterna till gärningsmännen.

Även rånbrottet bör bedömas som grovt, enligt Annika Tiensuu.

– Eftersom han har blivit så pass illa skadad och att de har utnyttjat målsägarens skyddslösa, eller utsatta, ställning på ett hänsynslöst sätt och eftersom detta pågick under en förhållandevis lång tid.

Offret och gärningsmännen är för varandra helt okända.

– De tre tilltalade är barndomskamrater och känner varandra väldigt väl men offret är helt obekant för dem.

– Målsägaren är berusad och befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Efter ett intensivt utredningsarbete av polisen, med teknisk bevisning, DNA-spår, spaning och förhör, kunde de misstänkta gripas i mitten av februari. De häktades till en början men fick sedan en placering på ett boende hos Statens Institutionsstyrelse.


Nyheter från förstasidan

"Hillary har blivit galen"

Anklagar kvinnliga presidentkandidater för att styras av Ryssland. Tulsi Gabbards motattack: Clinton är "krigshetsarnas drottning."0 

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Nya DNA-analyser ger "överraskande" bild av svenskarnas härkomst. Nya buden: Därifrån kom våra förfäder på stenåldern.0 Plus

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0 

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0