Vikingarna arbetade med metaller i Amerika

Publicerad 10 december 2014 kl 10.32

Historia. Bevisen för vikingarnas närvaro i Amerika blir allt fler. Nu senast kommer rön om att vikingarna utförde metallarbeten i Kanada. Upptäckten gjordes av Patricia Sutherland, som blev av med sin anställning – enligt vissa för att hennes rön ansågs kontroversiella och strida mot rådande politiska ideal.

Dela artikeln

Under de senaste årtiondena har mängder med vikingaföremål hittats både på det kanadensiska fastlandet och i den amerikanska delen av Arktis. Det senaste beviset för nordbornas förcolumbianska närvaro i Amerika är ett stenkärl som användes i metallbearbetning.

En analys av kärlet som hittades på Baffin Island påvisade förekomst av brons och glassfärer som kan sättas i samband med processer som kräver höga temperaturer. Slutsatsen är att kärlet användes som en degel. Det är förmodligen det äldsta beviset på metallbearbetning vid höga temperaturer i Amerika. Små keramiska smältdeglar användes över hela vikingaområdet. Men hittills har endast en av sten varit känd, vilken hittades i Rogaland i Norge.

Nordborna började bebygga Grönland för omkring ett millennium sedan. Därifrån är det mindre än 40 mil till Baffin Island. På den kanadensiska ön Newfoundland anlade vikingar en bosättning omkring år 1000. Bosättningarna på Grönland övergavs på 1400-talet av okänd anledning.

Under större delen av vikingarnas närvaro i Amerika och på Grönland beboddes området också av icke-inuiter som tillhörde Dorsetkulturen. De skiljde sig, både genetiskt och kulturellt, tydligt från inuiterna som kom invandrande mot slutet av medeltiden. Dorsetkulturen försvann mystiskt på 1300-talet när inuiterna tog över.

Föremål som kan härledas till europeisk teknologi har hittats på många platser som tillhör Dorsetkulturen. Degeln hade tidigare hittats i en Dorsetbosättning i Nanook. Men vikingaföremål har även uppdagats i inuitiska bosättningar från 1200-talet och 1300-talet.

Forskarna Patricia Sutherland, Peter Thompson och Patricia Hunt presenterade de nya bevisen på vikingarnas närvaro i Amerika i en artikel i den vetenskapliga tidsskriften Geoarchaeology. 

Sutherland är idag hedersdoktor vid University of Aberdeen. Hon arbetade i 15 år med att undersöka föremål som hittats i Kanadas del av Arktis innan hon fick sparken från sitt jobb på Canadian Museum of History, vilket Fria Tider rapporterade om då. Hennes banbrytande upptäckter av vikingarnas närvaro i Amerika ansågs i vissa politiska kretsar vara kontroversiella och sedan dess har det pågått en infekterad konflikt där hennes anhängare vill få henne återanställd på museumet. År 2012 kunde hon bevisa att man hade hittat en ny vikingabosättning i Amerika på Baffin Island, vilket Fria Tider tog upp.

Tidigare hade man kunskap om vikingabosättningen i L'Anse aux Meadows på Newfoundland, som upptäcktes på 60-talet.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Vetenskap

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0