Skolmordet i Enskede
Mahmoud Alizade ville inte åka tillbaka till hemlandet Afghanistan. Att stanna i Sverige var dock ännu farligare. Igår mördades han.

Ville inte åka hem till "farliga" Afghanistan – igår mördades han i Sverige

Publicerad 14 december 2017 kl 12.03

Inrikes. Eleven som mördades på en skola i Enskede i går var ett så kallat ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Han hade kämpat för att slippa åka tillbaka till det "farliga" hemlandet Afghanistan. Igår mördades han dock själv – i Sverige. Mahmoud Alizade är bara en i raden av "flyktingbarn" som bragts om livet efter att de stannat i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Det var Mahmoud Alizade från Afghanistan som knivmördades på en skola i Enskede på onsdagen, rapporterar Aftonbladet.

Alizade hade uppgett sig för att vara 17 år gammal och anlände till Sverige 2015. Han hade fått uppehållstillstånd men fortsatte kämpa för att andra afghaner också skulle slippa åka tillbaka till hemlandet, som påstås vara "för farligt"att återvända till. Han deltog bland annat på demonstrationerna på Medborgarplatsen i höstas.

– Han var med oss på manifestationerna från början, han var med hela vägen och satt med oss. Han var en jättesnäll person, säger den afghanska asylaktivisten Fatemeh Khavari till Aftonbladet.

Mahmoud Alizade försökte även ta hela sin familj till Sverige. Men så långt kom han inte. Han knivmördades på skolgården i Enskede i går.

Exakt vad som orsakade händelsen är ännu oklart, men en annan elev har gripits för dådet. Ytterligare en person skadades lindrigt. "Detta ska ha hänt i samband med att denne försökte gripa in i bråket", skriver polisen i sin händelserapport.

Detta är bara en i raden av fall där så kallade ensamkommande dödas i Sverige. I september började "två asylsökande pojkar" bråka på ett gym i Ängelholm, vilket slutade med att den ene höggs ihjäl med kniv. Förra sommaren hittades en "ensamkommande" flicka från Afghanistan död i ett skogsparti i Hökarängen och en mordutredning inleddes.

I oktober sände SVT Uppdrag Granskning ett inslag om ensamkommande som ska utvisas till Afghanistan. Där konstaterades att det endast finns ett bekräftat fall där en afghansk man dödats i hemlandet efter att ha utvisats från Sverige. Han dödades när militärfordonet han färdades i körde på en vägmina i provinsen Zabul i södra Afghanstan.

Det verkar alltså vara farligare för afghaner att stanna i Sverige än att åka hem till Afghanistan.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus