Skolmordet i Enskede
Mahmoud Alizade ville inte åka tillbaka till hemlandet Afghanistan. Att stanna i Sverige var dock ännu farligare. Igår mördades han.

Ville inte åka hem till "farliga" Afghanistan – igår mördades han i Sverige

Publicerad 14 december 2017 kl 12.03

Inrikes. Eleven som mördades på en skola i Enskede i går var ett så kallat ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Han hade kämpat för att slippa åka tillbaka till det "farliga" hemlandet Afghanistan. Igår mördades han dock själv – i Sverige. Mahmoud Alizade är bara en i raden av "flyktingbarn" som bragts om livet efter att de stannat i Sverige.

Dela artikeln

Det var Mahmoud Alizade från Afghanistan som knivmördades på en skola i Enskede på onsdagen, rapporterar Aftonbladet.

Alizade hade uppgett sig för att vara 17 år gammal och anlände till Sverige 2015. Han hade fått uppehållstillstånd men fortsatte kämpa för att andra afghaner också skulle slippa åka tillbaka till hemlandet, som påstås vara "för farligt"att återvända till. Han deltog bland annat på demonstrationerna på Medborgarplatsen i höstas.

– Han var med oss på manifestationerna från början, han var med hela vägen och satt med oss. Han var en jättesnäll person, säger den afghanska asylaktivisten Fatemeh Khavari till Aftonbladet.

Mahmoud Alizade försökte även ta hela sin familj till Sverige. Men så långt kom han inte. Han knivmördades på skolgården i Enskede i går.

Exakt vad som orsakade händelsen är ännu oklart, men en annan elev har gripits för dådet. Ytterligare en person skadades lindrigt. "Detta ska ha hänt i samband med att denne försökte gripa in i bråket", skriver polisen i sin händelserapport.

Detta är bara en i raden av fall där så kallade ensamkommande dödas i Sverige. I september började "två asylsökande pojkar" bråka på ett gym i Ängelholm, vilket slutade med att den ene höggs ihjäl med kniv. Förra sommaren hittades en "ensamkommande" flicka från Afghanistan död i ett skogsparti i Hökarängen och en mordutredning inleddes.

I oktober sände SVT Uppdrag Granskning ett inslag om ensamkommande som ska utvisas till Afghanistan. Där konstaterades att det endast finns ett bekräftat fall där en afghansk man dödats i hemlandet efter att ha utvisats från Sverige. Han dödades när militärfordonet han färdades i körde på en vägmina i provinsen Zabul i södra Afghanstan.

Det verkar alltså vara farligare för afghaner att stanna i Sverige än att åka hem till Afghanistan.


Nyheter från förstasidan

Haverikommissionen riktar hård kritik mot Gröna Lund

Presenterar rapport om dödsolyckan. Gröna Lund AB och två andra företag misstänks för grova brott.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Mer från Inrikes

Misstänkt "rysk" terrorist gripen i Småland

Efterlyst av Ryssland.. Nu ska det avgöras om han ska utlämnas.0 

Lever rövare på Backaplan. Ett tidigare försök att omringa älgen misslyckades.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0