Westerberg till storms mot Internet

Publicerad 11 november 2012 kl 17.43

Inrikes.Ogranskad information når oss via Internet. Det behövs ett "Farsor och morsor på Internet". Internet utnyttjas av odemokratiska krafter. Bengt Westerbergs dom mot Internet är hård.

Gilla artikeln på Facebook

I sin nya rapport, Främlingsfienden inom oss, redovisar Bengt Westerberg svaret på en av de frågor regeringen bett honom utreda, nämligen att "kartlägga på vilket sätt främlingsfientliga budskap ges spridning och vilka grupper som är måltavla för budskapen".

Westerberg skriver att "det är alldeles uppenbart" att det är via Internet som dessa påstått främlingsfientliga budskap sprids. Han konstaterar att den nya tekniken har medfört fördelar jämfört med gamla metoder som flygblad och klistermärken:

"Med hjälp av sofistikerad paketering på Internet (där de dessutom har en nästan obegränsad spridningspotential) får främlingsfientliga och rasistiska konspirationsteorier genomslag på ett helt annat sätt än tidigare." (s. 170)

Westerberg menar vidare att de etablerade mediakanalerna har varit alltför släpphänta med att låta vanliga människor kommentera på Internet, men att en viss förbättring har skett efter Breiviks illdåd i Norge:

"Efter händelserna i Norge sommaren 2011 har de etablerade medierna blivit mer återhållsamma med att tillåta kommentarer på sina hemsidor. Det finns dock mer att göra på det området." (s. 18)

Senare understryker rapporten att massmedia inte bör låta sina läsare uttrycka vilka åsikter som helst i kommentarfälten:

"Här har ansvariga utgivare för vanliga nyhetssajter ett publicistiskt ansvar att inte låta sina medier kapas av personer med en agenda, som går stick i stäv med mediernas egna demokratiska ambitioner." (s. 172)

Westerberg pekar ut "extremhögern" som en "trendsättare" på Internet och framhåller särskilt sajten Avpixlat.info. För att unga människor ska lära sig att inte tro på vad de läser på misshagliga nyhetssajter på Internet förordar Westerberg att skolungdomar ska bli föremål för intensifierad utbildning i "kritiskt tänkande":

"Att i skolan ägna uppmärksamhet åt källkritik och kritiskt tänkande blir allt viktigare, särskilt i en tid när ett överflöd av osorterad och ogranskad information når oss via Internet." (s. 22)

Enligt Westerberg saknar de flesta människor förmåga till självständigt tänkande och tenderar att följa auktoriteter. Därför menar han att "samhällets auktoriteter", och särskilt politiker, bör agera kraftfullare för att se till att "främlingsfientliga" åsikter inte slår rot hos befolkningen:

"Majoriteten av människor i ett land tenderar att följa auktoriteter, till exempel statens ledning. Man kan därför hävda att det finns en potentiell främlingsfiende inom oss alla och att det är det största hotet mot ett samhälle för alla. Samhällets auktoriteter, inte minst politiska företrädare, har därför ett stort ansvar för utvecklingen." (s. 115)

Utredningen slår även fast att "ledande nazister" dagligen attackerar politiker och journalister på Twitter:

"Att ledande nazister dagligen skulle attackera och provocera politiker och journalister på Twitter, och dessutom få svar och därmed ytterligare spridning av sina åsikter, tedde sig för bara några år sedan helt osannolikt." (s. 171)

Möjligheten att kommentera anonymt på Internet ses i rapporten som ett problem som kan leda till normalisering av olämpliga åsikter. Kommentarsfältet på Avpixlat pekas specifikt ut som ett problem. Den stora mängden invandringskritiska kommentarer kan enligt utredningen förleda folk att tro att vanliga människor inte gillar invandringspolitiken:

"Den tysta majoritetens frånvaro [från Avpixlats kommentarsfält] är därför ett av de största problemen. Det fåtal som försöker sig på att ge en alternativ bild dränks av motkommentarer – eller censureras – och ger snart upp." (s. 187)

Som motvapen föreslås i rapporten att man ska engagera "vanliga medborgare i att aktivt ge de främlingsfientliga mothugg på deras egna nyhetssajter". Ett slags "Farsor och morsor på Internet" bör inrättas:

"Organisationer som Riksnätverket Nattvandrare i Sverige – mer känt som Farsor och morsor på stan – skulle kunna göra stor nytta också på nätet. Till skillnad från de poliser som övervakar ungdomssajter i jakt på pedofiler och vuxna som groomar ungdomar för sex, kan den här typen av satsning handla mer om dialog och öppen närvaro." (s. 188)

I rapporten nämns förutom Avpixlat även sajterna Nationell.nu (s. 167), Nordfront.se (s. 174) och Flashback (s. 189).


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen kan komma från sol-tvilling. IDENTISK: Är 1900-talets största rymdgåta på väg att lösas efter 44 år?0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0