Coronaviruset

WHO utlyser internationellt hälsonödläge

Publicerad 31 januari 2020 kl 04.19

Utrikes. Världshälsoorganisationen, WHO, har beslutat att utlysa ett internationellt hälsonödläge med anledning av det nya coronaviruset, som nu beskrivs som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Dela artikeln

Att WHO gör en annan bedömning av situationen nu än man gjorde för en vecka sedan beror på att det skett flera bekräftade fall av smittspridning från människa till människa, skriver Sveriges Radio.

Hälsonödläget innebär bland annat att WHO nu kan fokusera på att hjälpa länder med svaga sjukvårdssystem att bekämpa smittspridningen.

Coronavirusets ursprung antas vara en marknad i den kinesiska staden Wuhan där det sålts vilda djur för mänsklig förtäring. Kinesiska myndigheter har varit betydligt mer öppna mot omvärlden om vad som hänt än exempelvis under utbrottet av Sars – som också är ett coronavirus – i slutet av 2002.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus berömmer också Kina för hur landet har hanterat den nya epidemin.

– Utan Kinas agerande hade spridningen utanför landet varit mycket större, kanske hade det också förekommit dödsfall även utanför Kina, säger generaldirektören enligt SR.

Beslutet att klassa utbrottet som ett internationellt nödläge innebär att WHO får utfärda tillfälliga rekommendationer till världens länder.

– Det är en signal till världens länder att samarbeta extra mycket och att samla resurser för att gemensamt begränsa utbrottet. WHO framhåller speciellt vikten av att stödja länder med svaga hälsosystem säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen av utbrottet och ger fortlöpande andra myndigheter och den svenska hälso- och sjukvården information och rekommendationer.

– För Sveriges del innebär beskedet att Sverige ska fortsätta det arbete som pågår med att identifiera och hantera misstänkta fall för att minska risken för smitta, och fortsätta det internationella samarbetet. Sverige kan ha en viktig roll i WHO:s önskan att stödja länder som har svaga hälsosystem, säger Anders Tegnell.

Det är enligt Folkhälsomyndigheten inte osannolikt med enstaka fall i Sverige, med tanke på hur erfarenheten från andra länder ser ut. Risken för smittspridning i samhället i Sverige bedöms dock fortfarande som låg.

Folkhälsomyndigheten har analysmetoder för att ställa diagnos inom några timmar, och sjukvården har beredskap och rutiner för att ta hand om patienter på ett säkert sätt. Omkring 20 patientprover har analyserats på förfrågan av sjukvården, samtliga har varit negativa.

Två andra utbrott pågår som WHO har klassat som hot mot människors hälsa med flera länder berörd. Det är dels utbrottet av polio, dels utbrottet av ebola i DR Kongo.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Trump lanserar eget Netflix. Tjänsten ska vara "familjevänlig".0 

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0