EU-valet 2019

Wikström petas från Liberalernas EU-lista

Publicerad 9 mars 2019 kl 11.04

Inrikes. Liberalerna har idag petat Cecilia Wikström som toppnamn från sin vallista inför Europaparlamentsvalet. Anledningen är att hon inte velat ge upp sina lukrativa styrelseuppdrag, som hon har vid sidan av politiken.

Gilla artikeln på Facebook

Liberalernas partistyrelse säger nu att man under lördagen har uppmanat sin EU-parlamentariker Cecilia Wikström att välja mellan att lämna partiets lista till EU-parlamentsvalet i maj eller behålla sina två styrelseuppdrag, som hon har i de börsnoterade bolagen Beijer Alma AB och Elekta AB.

Cecilia Wikström har valt att behålla de båda styrelseuppdragen, som är arvoderade.

"Den som är Europaparlamentariker får inte kunna misstänkas för att ha dubbla lojaliteter. Cecilia Wikström har inte begått några formella fel, men hennes sidouppdrag innebär en uppenbar risk att hennes politiska handlande kommer att ifrågasättas", skriver Liberalerna i ett pressmeddelande på sin hemsida.

"Omfattningen och arvodesnivån för styrelseuppdragen gör också att frågor om dubbla lojaliteter och förtroende uppstår", fortsätter man.

– Vi beklagar verkligen att Cecilia Wikström har fattat detta beslut då hon är en omvittnad framgångsrik Europaparlamentariker och dessutom en mycket uppskattad företrädare för vårt parti, säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm i ett uttalande.

Petningen av Cecilia Wikström spär på den kris som redan finns i Liberalerna, med bland annat fallande opinionssiffror.

– Nu måste vi se till att vi som är det mest Europavänliga partiet får utrymme att prata politik, fortsätter Arnholm.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0