150 kilo kokain beslagtogs i Göteborgs hamn

Publicerad 23 juni 2021 kl 15.38

Inrikes. Kokain till ett värde av 120 miljoner kronor i brukarledet hittades i tre säckar i en container i Göteborgs hamn. Det är ett av de största enskilda kokainbeslag som Tullverket gjort. Beslaget gjordes 15 april och utredningen pågår. Ännu har ingen mottagare kunnat gripas.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi misstänker att kokainet egentligen var avsett för narkotikamarknaden på kontinenten men att något gick snett när smugglarna skulle hämta det i hamnen i Hamburg. Istället har kokainet legat kvar i containern som fraktades vidare till Göteborgs hamn där vi hittade det, säger Marcus Carlsson, biträdande enhetschef Tullkrim väst, i ett utskick.

Tullverkets utredning visar att hamnpersonal i Hamburg upptäckte att en container var öppen. De fattade dock inte misstanke utan stängde containern och satte en tillfällig plombering på den innan den transporterades vidare till Sverige.

Det var i just den containern som tulltjänstemännen i Göteborgs hamn sedan hittade tre jutesäckar med totalt 150 kilo kokain. I en av säckarna fann tulltjänstemännen kokain med en renhetsgrad på cirka 91-94 procent.

– Den tillfälliga plomberingen i kombination med att frakten ursprungligen kom från Brasilien gjorde att vi fattade misstankar och inledde en kontroll, säger Marcus Carlsson.

Kokainet hittades i en av totalt sex containrar som kontrollerades. Varje container innehöll 20 ton granulat, det vill säga små korn av gummi eller plast för industritillverkning och mottagare av den legala lasten var ett företag i mellersta delen av Sverige.

– Vi har inga misstankar mot företaget som är mottagare av granulaten, de har varit mycket samarbetsvilliga under Tullverkets utredning, säger Marcus Carlsson.

Tullverkets utredning visar att smugglare försökt hämta ut narkotikan ur containern Hamburgs hamn men att de antagligen misslyckades för att de blev avbrutna vid försöket. Tillvägagångssättet kallas rip-off. Det innebär att smugglarna placerar narkotikan närmast containerns dörr för att sedan snabbt hämta det innan den legala lasten når mottagaren. I nuläget saknas både misstänkta och gripna i ärendet, men förundersökningen pågår.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Åklagaren rasar mot Stockholms tingsrätt efter Allra-fiasko

200 miljoner "borta".. "Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel".0 

Federley "återförenas" med pedofilen

Bilder från grannar avslöjar.. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0