51 miljoner beslagtogs från flyktingar på väg semestra i hemlandet

Publicerad 16 november 2016 kl 15.37

Utrikes. Ett tjugotal länder har genomfört en kontroll av kontantinnehav hos invandrare som reser hem på semester i Mellanöstern. Syftet var att begränsa flödet av pengar till IS och al-Qaida, och totalt beslagtogs över 51 miljoner kronor i kontanter, skriver Tullverket.

Gilla artikeln på Facebook

Brottsbekämpande myndigheter världen över deltog i kontrolloperationen "Chimera" för att kontrollera in- och utförsel av kontanta medel. Tullverket deltog för första gången i kontrolloperationen. Inom kontrolloperationen har utöver kontanta medel även över 485 vapen och vapendelar, cirka 1.200 andra vapen som elpistoler, batonger och knogjärn beslagtagits.

I Sverige genomförde Tullverket tullkontroller på resenärer som var på väg från Arlanda flygplats till länder vid "östra Medelhavet".

– Jag är mycket nöjd med resultatet eftersom vi inom kontrolloperationen under en begränsad period beslagtagit över 600.000 kronor i kontanter, säger Linda Rundqvist, nationell operativ samordnare av Chimera på Tullverket.

Beslagen av kontanter gjordes på resenärer på väg till Irak och Turkiet. Polismyndigheten deltog under kontrolloperationen med en ny grupp som arbetar mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Kronofogden har deltagit genom att följa Polismyndigheten och har genomfört sju utmätningar på personer som var restförda för skulder till en summa av cirka 230.000 kronor. Dessutom utmättes värdesaker som till exempel klockor.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0