Terrordådet i Stockholm
Rahkmat Akilov.

Rahkmat Akilov knyts till samma adress som terrorfinansiär

Publicerad 8 maj 2017 kl 15.28
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Rahkmat Akilov, som misstänks för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra månaden, knyts till en adress som tidigare använts av en ökänd terror­finansiär. Det skriver Svenska Dagbladet i en granskning.

Gilla artikeln på Facebook

Akilov var folkbokförd på Hidinge backe i Hjulsta i nordvästra Stockholm, men bodde i själva verket i Vårberg i södra Stockholm. Folbokförings­adressen i den invandrar­dominerade förorten är samma adress som personer som ingått i en polisutredning om misstänkt terror­finansiering och ekonomisk brottslighet var skrivna på.

Ett av de bolag som ingick i utredningen hade en postbox på Frejgatan 13 i centrala Stockholm. På adressen ligger sedan mitten av 80-talet ett postboxföretag som erbjuder såväl fysiska som virtuella postboxar. En anställd berättar för Fria Tider att man har hundratals postboxar i lokalen. Vi har även försökt nå ägaren till företaget.

På adressen har en man vid namn Abu Omar tidigare varit skriven. Flera säkerhets­­tjänster runt om i världen har pekat ut Omar som en person som rekryterar terrorister och finansierar terrorism. Säkerhetspolisen i Sverige har jagat honom i mer än 15 år och det finns misstankar om att han fortfarande gömmer sig i Sverige.

– Adresserna är intressanta här och man bör borra vidare i dem för att få mer svar på om Akilov var del i ett större nätverk, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SvD.

Sammanlagt används, enligt SvD, adressen i centrala Stockholm av 590 personer. Samma tidning skriver att adressen är en ökänd adress i poliskretsar där både ekobrottslingar och extremister varit skrivna.

Regeringen förbereder just nu en ny lag som ska göra det svårare att skriva sig på en adress där man faktiskt inte bor. Lagen väntas göra det svårare för exempelvis illegala invandrare att ägna sig åt terrorism eller bedriva kriminell verksamhet i Sverige.

Abu Omar har jagats av Säpo i 15 år


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Österrike: Fängelse för vaccinvägrare

Utkast till nya lagen läckt. Så ska hela landets befolkning över 14 år tvingas ta coronavaccin.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0