Fatemeh Khavari och Amir Nabizadeh.

Afghanledarna spred fake news-historia om självmord

Publicerad 9 december 2018 kl 20.32

Inrikes. Afghanledare sprider falska uppgifter om att en asylsökande afghan har begått självmord i ett förvar. Uppgifterna, som sprids vidare av den avgående Fi-ledaren Gudrun Schyman, tillbakavisas av Migrationsverket.

Gilla artikeln på Facebook

© Skärmdump

Gudrun Schymans inlägg.

Både Amir Nabizadeh och Fatemeh Khavari, talespersoner för afghannätverket Ung i Sverige, gick enligt Samhällsnytt i helgen ut med uppgifterna om att en ung afghan hade begått självmord i ett av Migrationsverkets förvar.

"Han orkade inte mer. Han var rädd att utvisas till Afghanistan nästa vecka. Tidigt på denna mörka morgonen tog han sitt li i Sverige och i förvar", skrev Fatemeh Khavari på Twitter.

Påståendet spreds sedan vidare av många vänsteraktivister.

"Må ansvariga skämmas!" skrev exempelvis Gudrun Schyman, avgående partiledare för Feministiskt initiativ, i en så kallade retweet av Khavaris inlägg.

Påståendet om ett självmord tillbakavisas dock av Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson. I ett svar till Amir Nabizadeh skriver Bengtsson:

"Hej Amir! Den uppgift du nu sprider i sociala medier stämmer inte. Det finns ingen ung asylsökande som begått självmord på förvaret i Åstorp denna helg. Väldigt olyckligt att du sprider denna typ av felaktig information."

Amir Nabizadeh har hyllats i otaliga tillfällen i svensk media för sin kamp för att låta andra afghaner stanna i Sverige. Han har själv anklagats för att ha ljugit om sin ålder för att få asyl i Sverige. Efter att ha beviljats asyl åkte han på semester för att hälsa på familjen i Mellanöstern, som han påstod sig ha flytt ifrån.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0