Asylkaoset

Asylsökare ockuperade sjukhus i protest mot att de inte fick egen lägenhet – döms

Publicerad 25 december 2016 kl 18.46
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En asylsökare i Kalmar har dömts att betala 2.000 kronor i böter för våldsamt motstånd efter att ha ockuperat ett sjukhusrum i Småland i protest mot att han och hans fru inte fick egen lägenhet.

Gilla artikeln på Facebook

Händelsen inträffar i augusti i år. En 31-årig man och hans gravida fru har kommit till Sverige som flyktingar från Syrien. De har placerats på ett asylboende i Målilla, vilket de är missnöjda med eftersom de vill ha egen lägenhet att bo i.

När parets barn fötts på Västerviks sjukhus vägrar de lämna sjukhus­rummet och flytta tillbaka till asylboendet. Trots vård­personalens försök att bli av dem, där de förklarar att andra patienter behöver rummet, vägrar de lämna sjukhuset. Till slut tillkallas polisen.

31-åringen protesterar. Han tycker att det svenska augusti­vädret är alldeles för kallt, åtminstone för ett nyfött barn. Enligt polisen är det omkring 20 grader i luften, vilket araberna tycker är kallt.

Efter en del övertalande går den syriska familjen med på att lämna sjukhuset, för att istället ställa sig mitt i vägen med en sjukhussäng och blockera trafiken utanför sjukhuset. Polis larmas återigen för att förklara att de inte kan stå mitt i vägen. Då blir den 31-årige araben aggressiv.

Polisen tvingas till slut gripa mannen och sätta på honom handbojor. Enligt domen skriker han "vildsint".

– Inte Högsby, inte Målilla! skriker mannen, allt medan hans bror filmar farsen med sin mobiltelefon.

Mannen försöker dessutom kränga med kroppen, sätta sig ned på marken och vid ett tillfälle låser han fast benen runt en lyktstolpe för att poliserna inte ska kunna få med honom till polisbilen.

Tingsrätten har i sin dom förståelse för att araberna befann sig i en "utsatt situation" och "i ett land vars språk de inte behärskade". Samtidigt konstateras att 31-åringen borde förstå att man "inte har rätt att slita och dra i polismän samt gör motstånd när man omhändertas av polis".

Han döms därför att betala 2.000 kronor i böter för våldsamt motstånd. Han ska dessutom betala 800 kronor till brottsofferfonden.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0