Atomkrigsrisk i Europa granskas

Publicerad 16 april 2017 kl 16.30

Inrikes. Som en följd av upptrappningen mellan USA och Ryssland har den säkerhetspolitiska situationen i Sveriges närområde försämrats. Nu fokuserar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) åter på frågan om kärnvapen och risken för kärnvapenkrig på europeisk mark.

Dela artikeln

Det har gått 27 år sedan kalla krigets slut när Nordeuropa och särskilt Östersjöregionen nu återigen befinner sig i skärningspunkten för en möjlig öst-västlig konfrontation med kärnvapen.

Med utgångspunkt i det försämrade säkerhetsläget genomför FOI ett projekt för att titta närmare på den senaste utvecklingen på kärnvapenområdet, skriver myndigheten på sin hemsida. FOI har den nationella tekniska expertkompetensen rörande kärnvapenfrågor bland svenska myndigheter och frågan är nu om kärnvapen kan komma att användas på svenskt territorium eller i Sveriges närområde.

"Politiska uttalanden, liksom olika länders moderniseringsprogram kommer att ges ett större utrymme än den rent tekniska förmågan i studien", skriver FOI.

John Rydqvist är forskare på FOI och huvudansvarig för arbetet i projektet. Enligt honom vill myndigheten skapa sig en bild av risken att kärnvapen faktiskt kommer att användas i strid på europeiskt territorium i framtiden.

– Under vårt arbete kommer vi också att titta närmare på mer konkreta frågor. Syftet är främst att analysera hur den fortsatta utvecklingen på kärnvapenområdet påverkar synen på det europeiska slagfältet. Finns det åter planer på att använda kärnvapen i strid? frågar han sig.

Allt fler länder börjar signalera att de har behov av det skydd som kärnvapen ger. Särskilt Rysslands retorik, deras förnyelse av arsenalen och militärteoretiska debatt pekar i den riktningen, enligt FOI.

Inom Nato har diskussionen utvecklats till att handla om hur alliansen ska säkra sin förmåga på området.

"Hur ska Sverige som nation agera på denna utveckling? Vad innebär det att ta emot hjälp från länder och allianser som har kärnvapen i sin arsenal samtidigt som Sverige arbetar för nedrustning eller ett förbud mot kärnvapen?", frågar sig myndigheten i sin presentation av projektet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Första amerikanska soldaterna i Boden

Efter Natointrädet. "Första gången Sverige genomför värdlandsstöd som allierad."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Inrikes

Brå: "Kraftig ökning" av hatbrott mot judar

Femdubbling efter 7 oktober.. "Antisemitiska plakat och uttalanden, men även hot och kränkningar mot enskilda."0 

Gustav Kasselstrands drag i Göteborg. "En protest mot EU:s diktatoriska makt över Sverige."0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0