Arkiv. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.

Barnäktenskap i Mönsterås: 13-årig flicka blev gravid – med sin 20-årige kusin

Publicerad 22 december 2017 kl 00.20

Inrikes. Förekomsten av barnäktenskap i Sverige fortsätter. I Mönsterås har en 13-årig flicka blivit gravid sedan kommunen motvilligt låtit henne bo med sin 20-årige kusin, som också är flickans make, rapporterar Östra Småland.

Gilla artikeln på Facebook

Mönsterås kommun får nu kritik av Justitieombudsmannen, JO, sedan en 13-årig flicka kunnat bo tillsammans med sin 20-årige make, som även är hennes kusin, och därefter blivit gravid.

Flickan kom till Mönsterås kommun i januari 2016 tillsammans med sin faster, hennes man samt deras barn, alltså 13-åringens kusiner. De hade blivit hänvisade dit av Migrationsverket. En av kusinerna var en 20-årig man, som flickan sade att hon var gift med.

På Mönsterås kommun fick man alltså reda på ett barnäktenskap.

Men när socialtjänsten i Mönsterås meddelade familjen att det är olagligt för barn att vara gifta i Sverige, ändrade flickan plötsligt sig och sade då att 20-åringen inte alls är hennes man. Därefter lät kommunen barnet och släktingarna leva tillsammans.

20-åringen fick officiellt inte bo där, men struntade i socialtjänstens krav och stannade ändå kvar. Kommunen försökte få flickan att flytta till ett hem för så kallade "ensamkommande flickor", men hon ville inte.

Det hela resulterade i att den 13-åriga flickan i september 2016 blev gravid – med sin 20-årige make och kusin. Samtidigt medgav de båda att de verkligen är gifta med varandra.

Enligt JO har socialnämnden i Mönsterås kommun brustit i sitt ansvar och borde på ett bättre sätt ha följt upp hur flickan egentligen hade det i bostaden med sin kusin. Dock påpekar JO att kommunen hade en svår uppgift att fullfölja, eftersom 13-åringen vägrade flytta.

Nu ska Socialstyrelsen ta fram ett tydligare regelverk om barnäktenskap som ska skickas ut till landets kommuner under nästa år eftersom de har stora problem med att hantera frågan.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson vill stoppa invandringen – av städare och diskare

Lägger skulden på Moderaternas "ultraliberala" regler. "Kapitalistisk rovdrift på människor, exploatering och organiserad kriminalitet."0 

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur