Foto: deshow.net

Barn rasister redan första året

Publicerad 6 maj 2012 kl 11.38

Vetenskap.Enligt en ny studie från University of Massachusetts föds alla spädbarn med samma möjligheter att skilja mellan personer inom olika raser. Efter nio månader är barnen dock bättre på att känna igen ansikten och känslouttryck hos personer inom de grupper de främst interagerar med.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna har funnit att från och med nio månader minskar förmågan att skilja mellan två ansikten från en annan ras och att matcha emotionella ljud med känslouttryck från individer av en annan ras, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Undersökningen stöder därmed andra studier som tyder på att ett barn lättare känner igen olika känslouttryck från en av samma ras.

Huvudansvarig forskare Lisa Scott ser resultatet som en varning och vill därför sätta in vederbörliga åtgärder så fort som möjligt.

- Förutom att ge information om hur barn lär sig av omgivningen, kan resultaten även tjäna som vägledning för utbildning och tidiga insatser för att minska rasfördomar och stereotyper. Dessa resultat tyder på att fördomar vad gäller ansiktsigenkänning och perception börjar i preverbal spädbarnsålder, långt innan begrepp om ras bildas. Det är viktigt för oss att förstå naturen hos dessa fördomar i syfte att minska eller eliminera dem, säger hon.

En av de som försökt eliminera rasbegreppet är Ulf Pettersson, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet, tidigare Statens institut för rasbiologi.

"I mina ögon vilar rasbegreppet för människans vidkommande minst sagt på skakig vetenskaplig grund", skrev Ulf Pettersson för en tid sedan på DN Debatt, där han hävdade att forskare, till skillnad från barn, idag inte kan skilja på olika människoraser överhuvudtaget.

Varför spädbarn fortfarande kan skilja på människoraser förklaras dock inte i artikeln, men kritiker har hävdat att sitationen delvis påminner om en känd saga skriven av den danske barnboksförfattaren H.C. Andersen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0