Beslag av S-kritisk bok hävs

Publicerad 14 augusti 2020 kl 13.19

Inrikes. Patent och marknadsöverdomstolen häver beslaget av författaren Aron Flams S-kritiska bok "Det här är en svensk tiger" som åklagaren hade tagit i beslag med motiveringen att bokens framsida utgör upphovsrättsintrång.

Gilla artikeln på Facebook

Framsidan innehåller en modifierad version av Försvarsmaktens propagandabild "En svensk tiger" från beredskapstiden, föreställande en blågul tiger. I Aron Flams version, som avviker från originalet, gör tigern bland annat en Hitlerhälsning med framtassen.

Enligt åklagaren, som hade framgång med beslaget i Patent- och marknadsdomstolen, utgör bilden upphovsrättsbrott i form av ett olovligt framställt exemplar av originalverket från beredskapstiden som dessutom har spritts till allmänheten utan tillstånd.

I sitt överklagande till Patent- och marknadsöverdomstolen argumenterade Flam för att hans version av tigern inte alls är något exemplar av originalverket utan är ett självständigt verk, närmare bestämt en parodi på Försvarsmaktens propagandabild från beredskapstiden. Parodin är enligt honom avsedd att kritisera samtida svenska eftergifter mot Tredje riket under den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

I den svenska upphovsrättslagen finns sedan länge ett undantag för parodier, som anses utgöra självständiga verk även om de påminner om eller rentav använder material från ett upphovsrättsskyddat originalverk.

Åklagaren struntade trots det i att bemöta Flams invändningar och förlorar därför målet i beslagsfrågan. Patent- och marknadsdomstolen påpekar att de förelagt åklagaren att yttra sig över invändningarna, men att åklagaren struntat i det.

"Och detta trots att det ankommer på åklagaren att presentera underlag för att beslaget är befogat. Det innefattar att åklagaren har att bemöta sådana invändningar som inte kan lämnas utan avseende, vilket enligt Patent- och marknadsöverdomstolen är fallet här", skriver domstolen i sitt hävningsbeslut.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven: "Trumps tid är nu äntligen över"

Hyllar Biden och fördömer föregångaren. Trump spred "hat och hot", enligt svenske statsministern.0 

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen kan ha kommit härifrån. Platsen för största rymdgåtan kan ha hittats.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0