Beslag av S-kritisk bok hävs

Publicerad 14 augusti 2020 kl 13.19

Inrikes. Patent och marknadsöverdomstolen häver beslaget av författaren Aron Flams S-kritiska bok "Det här är en svensk tiger" som åklagaren hade tagit i beslag med motiveringen att bokens framsida utgör upphovsrättsintrång.

Gilla artikeln på Facebook

Framsidan innehåller en modifierad version av Försvarsmaktens propagandabild "En svensk tiger" från beredskapstiden, föreställande en blågul tiger. I Aron Flams version, som avviker från originalet, gör tigern bland annat en Hitlerhälsning med framtassen.

Enligt åklagaren, som hade framgång med beslaget i Patent- och marknadsdomstolen, utgör bilden upphovsrättsbrott i form av ett olovligt framställt exemplar av originalverket från beredskapstiden som dessutom har spritts till allmänheten utan tillstånd.

I sitt överklagande till Patent- och marknadsöverdomstolen argumenterade Flam för att hans version av tigern inte alls är något exemplar av originalverket utan är ett självständigt verk, närmare bestämt en parodi på Försvarsmaktens propagandabild från beredskapstiden. Parodin är enligt honom avsedd att kritisera samtida svenska eftergifter mot Tredje riket under den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

I den svenska upphovsrättslagen finns sedan länge ett undantag för parodier, som anses utgöra självständiga verk även om de påminner om eller rentav använder material från ett upphovsrättsskyddat originalverk.

Åklagaren struntade trots det i att bemöta Flams invändningar och förlorar därför målet i beslagsfrågan. Patent- och marknadsdomstolen påpekar att de förelagt åklagaren att yttra sig över invändningarna, men att åklagaren struntat i det.

"Och detta trots att det ankommer på åklagaren att presentera underlag för att beslaget är befogat. Det innefattar att åklagaren har att bemöta sådana invändningar som inte kan lämnas utan avseende, vilket enligt Patent- och marknadsöverdomstolen är fallet här", skriver domstolen i sitt hävningsbeslut.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0