Carl Bildt och de andra politikerna poängterar för Trump att de har "offrat" sina "döttrar och söner" för USA:s krigsexperiment i Mellanöstern.

Bildt manar till rysshets i brev till Trump

Publicerad 12 januari 2017 kl 20.41

Utrikes. I ett brev till Donald Trump kräver svenske Carl Bildt, 67, tillsammans med exministrar från Östeuropa, att den tillträdande amerikanske presidenten ska bryta sitt löfte om att förbättra relationerna med Ryssland.

Gilla artikeln på Facebook

I brevet, som publicerats av Washington Post, uppmanar politikerna Trump att inte riskera den "fred, förutsägbarhet och säkerhet" som uppnåddes "genom vår seger i kalla kriget" genom att göra närmanden till Ryssland.

"En ny stor uppgörelse med Ryssland" skulle "äventyra denna historiska bedrift," står det.

Bland undertecknarna finns förutom Bildt även den före detta slovakiske premiärministern Mikulas Dzurinda och Polens förre utrikesminister Radoslaw Sikorski. Alla tre politiker var djupt involverade i den process som ledde fram till den USA-understödda statskuppen mot den folkvalde presidenten i Ukraina 2014 som leddes av militanta högerextremister.

De betonar i brevet att ett förnyat amerikansk-ryskt samarbete skulle "demoralisera" Ukrainas pro-europeiska och pro-amerikanska krafter.

Offrat söner och döttrar
Politikerna skryter också i högtidliga ordalag om att de offrat sina "döttrar och söner" för USA:s neokonservativa krigsäventyr i Mellanöstern.

"Putin eftersträvar inte amerikansk storhet. Men det gör vi, som era allierade. När USA tidigare kallade på oss så kom vi. Vi var med er i Irak. Vi var med er i Afghanistan. Vi tog risker tillsammans; offrade söner och döttrar tillsammans. Vi försvarar vår gemensamma transatlantiska säkerhet som en enad front. Det är detta som gör vår allians så kraftfull. När USA är vi alla starkare – tillsammans."

Donald Trump verkar dock vara av en annan uppfattning. Bland det första han gjorde efter att ha vunnit valet var att prata med Vladimir Putin i telefon och utlova en förbättrad relation med landet. I helgen skrev han på Twitter att det bara är idioter som anser att en bättre förbindelse mellan USA och Ryssland skulle vara en dålig sak för världen.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen kan komma från sol-tvilling. IDENTISK: Är 1900-talets största rymdgåta på väg att lösas efter 44 år?0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0