Bloggerska talar ut om det svenska rysshatet

Publicerad 21 november 2014 kl 20.45

Inrikes. De svenska mediernas hets mot Ryssland slår mot ryssar som är bosatta i Sverige. En som drabbats är videobloggerskan Kristina ”Keyyo” Petrushina, som nu talar ut om sina upplevelser i ett klipp på Youtube.

Gilla artikeln på Facebook

"Keyyo", som kom till Sverige tillsammans med sin mamma när hon var åtta år, berättar bland annat om hur hennes skolkompisars föräldrar sagt åt dem att inte umgås med henne på grund av hennes ryska etnicitet.

– Sedan dag ett i Sverige har jag fått lära mig att det är fel att vara ryss och att man ska skylta med det så lite som möjligt, säger hon.

I skolan blev hon bland annat trakasserad för att hon bar en rysk pälsmössa, och fick höra att hon var en "ryssjävel".

– När människor har mött mig och lärt känna mig lite grann så säger de efter ett tag: "Men du är ju helt okej, du var ju inte homofob eller så utan helt normal för att vara ryss". Vad förväntar ni att jag ska svara på det? "Tack, men du såg inte min kalasjnikov i skåpet, eller"?

Svensk media gör bara saken ännu värre, enligt "Keyyo", och den senaste tiden har hon upplevt mer rysshat än någonsin tidigare. Bland annat träffade hon nyligen en rysk mamma tackade henne för att hon var den enda ryskan som hennes dotter inte skämdes för.

– Det som gör mig lite ledsen är att ingen debattör har tagit upp detta och att svensk media bara häller mer och mer bensin i elden. Tydligen har de också svårt att se skillnad på ledare och människor, säger hon.

I kommentarerna får Keyyo medhåll från andra unga tjejer med rysk härkomst och liknande erfarenheter.

"Jag har exakt samma problem som du, för jag är en ryss i Sverige och med det följer ju massa hat med. Precis som du sa så ska man inte dölja vart man kommer ifrån! Men då svenska nyheter de senaste månaderna ljugit så fruktansvärt mycket om Ryssland så har det ju blivit ännu tuffare för ryssar att säga vart de kommer ifrån", skriver en av dem.


Nyheter från förstasidan

Kommun stänger alla skolor och dagis på grund av hot

Elever får stanna hemma imorgon. Östgötska Valdemarsvik stänger verksamheterna efter att hot riktats mot dem under onsdagen.0 

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0