Precis som statsminister Stefan Löfven och andra politiker försöker nu Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) skrämma upp väljarna om det så kallade hotet från nationalismen i EU-valet.
– Om några månader kommer vi se om frågan om nationalstatens återkomst är giltig, och i så fall i vilken uträckning. Den är hur som helst mycket aktuell. Jag tror att valet blir ett vägval, mellan öppenhet å ena sidan, mellan nationalism och slutenhet å andra sidan. Mellan samarbete eller stagnation, förklarade hon i samband med en paneldebatt om just "Nationalstatens återkomst" idag, enligt SVT Forum och påpekade att EU "hotas" av extrema partier.
– Historien är ju dock den smärtsamma påminnelsen om den aggressiva nationalismens förödande konsekvenser.
– För två veckor sedan, den 27 januari, uppmärksammar vi ju alltid förintelsens minnesdag och de sex miljoner judar, romer, hbtq-personer, funktionsnedsatta och andra som föll offer för hatets onda krafter för 74 år sedan, fortsatte hon.
Och denna fråga är åter aktuell, menade EU-parlamentarikern.
– Med nationalismens återkomst och med främlingsfientlighetens återkomst så har detta blivit ett politiskt verktyg igen. Och vi får aldrig hamna i händerna på de extrema krafterna igen.
– Vi har sagt det, vi måste alltid minnas, om detta må vi berätta. Och ändå ser vi hur dessa krafter vinner ny terräng.
– Nationella beslut, som baseras på enskilda länders behov, individuella behov, hotar egentligen hela det europeiska projektet. Och nu ser vi, bland annat med Ungern och Polen, och hur deras regeringars agerande påverkar rättsstatens principer och grundläggande rättigheter som yttrandefriheten i hela EU.
Enligt Cecilia Wikström har nationalismen i Ungern skapat en dominoeffekt över Europa, där land efter land följer efter.
– Jag menar, hade vi agerat kraftfullare mot Ungern i tid, hade vi inte sett Polen följa efter och upprepat identiskt det som Ungern gjort.
Förra året tvingades Centraleuropeiska universitetet, som grundades av den antinationalistiska globalisten George Soros, flytta från landet. Bakgrunden var dess subversiva kulturmarxistiska verksamhet.
– Detta är en mycket, mycket, mycket allvarlig sak, säger Wikström om att det globalistiska marxistuniversitetet fått lämna Ungern.
Cecilia Wikström påpekade också att EU måste stärkas, så att man i framtiden kan ta plats i möten som G7/G8. Det kommer nämligen inget enskilt EU-land var starkt nog för att kunna göra ensamt, hävdade hon. Dock tror hon inte att nationalstaten är utdöd.