Covid-19 i Sverige
SVT gick runt och skakade hand med gamlingar i Gnesta. Men alla ville inte göra det, av rädsla för coronasmitta.

Coronaviruset: Här går SVT runt och skakar hand med äldre

Publicerad 12 mars 2020 kl 22.04

Inrikes. SVT gick bland annat runt och skakade hand med äldre pensionärer ur riskgruppen när man på torsdagskvällen rapporterade om coronaviruset. Den statliga tv-kanalen hade också bjudit in statsepidemiologen Anders Tegnell.

Gilla artikeln på Facebook

Torsdagens SVT Aktuellt 21 gjorde sitt bästa för att lugna svenska folket om coronaviruset.

Bland annat hade man bjudit in Folkhälsomyndighetens kontroversielle frontfigur Anders Tegnell, som länge tonat ned viruset.

Han fortsatte jämföra coronaviruset med influensa, men påpekade att det nya viruset kan göra många sjuka samtidigt eftersom ingen är immun.

– För individen är det här inte mycket värre än något annat. Vi kommer landa nära influensan på diverse olika sätt, sade Tegnell bland annat i kvällens Aktuellt.

Samtidigt rasade idag börsen med 11,1 procent, 30 procent jämfört med kurstoppen den 20 februari, något som jämförs med Wall Street-kraschen 1929 och Kreugerkraschen 1932. Dagens ras är det värsta i modern tid. 2.400 miljarder kronor har försvunnit.

SVT gick också runt och skakade hand med pensionärer i Gnesta, trots att de utgör riskgruppen för viruset och trots att det är något vissa läkare avråder från för att undvika smittspridning.

SVT-journalisten sträcker först ut handen till en mycket gammal man, men han tackar nej eftersom han har sin hustru på långvården, som han varit gift med i 64 år, och som han försöker besöka en gång i veckan.

Men då sträcker reportern ut sin hand till ytterligare en äldre man.

– Du kan ta i hand?, säger hon och skakar sedan hand med mannen.

"Hysteri" beskrivs viruset av en annan äldre dam i inslaget.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven: "Trumps tid är nu äntligen över"

Hyllar Biden och fördömer föregångaren. Trump spred "hat och hot", enligt svenske statsministern.0 

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen kan ha kommit härifrån. Platsen för största rymdgåtan kan ha hittats.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0