Arkivbild.

Dödsskjutningar har mer än fördubblats

Publicerad 21 december 2017 kl 14.39

Inrikes. Antalet dödsskjutningar i Sverige har mer än fördubblats de senaste åren. Under 2017 har 41 personer dödats och 135 skadats, visar nya siffror från polisen.
– I dag skjuter man mer urskillningslöst, säger Patrik Hertzman vid Nationellt forensiskt centrum.

Gilla artikeln på Facebook

Hittills i år har det skett 306 konstaterade skottlossningar i Sverige. I samband med skjutningarna har 41 personer dött och 135 skadats.

Det framgår av polisens senaste siffror.

En stor andel av skjutningarna är kopplade till konflikter mellan kriminella, som ofta bottnar i narkotikauppgörelser, rivalitet och hämndaktioner. Enligt polisen är både brottsoffer och gärningsmän framför allt unga personer, många födda på 1990-talet, och "svåra att motivera med sociala insatser".

Skjutningarna är också mer omfattande och hänsynslösa än tidigare.

– I dag skjuter man mer urskillningslöst, tre magasin i stället för tre skott, säger Patrik Hertzman, förste forensiker och vapenundersökare på Nationellt forensiskt centrum, i ett uttalande.

Sedan juli, då det var exceptionellt många skottskadade, och framåt har det totala antalet skadade per månad fortsatt att vara på högre nivåer jämfört med första halvårets månader, skriver polisen. Region Stockholm och region Syd har haft flest skjutningar, 110 respektive 92 hittills i år. Region Nord har minst antal skjutningar, bara fem stycken.

En majoritet av skjutningarna sker på allmänna platser i tättbebyggt område. Andra vanligt förekommande brottsplatser är skjutning mot fordon i rörelse alternativt skjutning mot bostad eller annan byggnad.

Polisen påpekar att man arbetar på "bred front" för att minska antalet skjutningar och antalet illegala vapen.

I Uppsala pågår just nu en större insats mot grov brottslighet och i förra veckan fokuserade polisen på att beslagta kriminellas vapen. 25 husrannsakningar gjordes och 26 personer frihetsberövades.

– Vi arbetar för att minska förekomsten av illegala vapen. Svensk polis samarbetar strategiskt och operativt med samtliga länder på västra Balkan och övriga Europa för att upptäcka och motverka de nätverk och individer som smugglar vapen, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen.

Enligt SVT Nyheter har antalet personer som dött till följd av skjutningar mer än fördubblats sedan 2011. Då dog 17 personer till följd av skjutningar. I år är siffran enligt polisen 41, men SVT skriver 40 och hänvisar till Brottsförebyggande rådets statistik. Dessutom är det få av brotten som klaras upp. I år har bara sex av dödsfallen blivit lösta.

I maj publicerade DN en undersökning som visar att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. De flesta gärningsmän har sitt ursprung i Mellanöstern och Nordafrika.


Nyheter från förstasidan

"Skicka hem henne!" – publikens slagord på Trumpmötet

Trumps hårda attack mot vänsterpolitikern. Stor del av publiken skanderade att Ilhan Omar borde skickas hem till Somalia.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0