Asylkaoset
MP:s riksdagsgrupp, september 2013.

Dålig stämning inom MP efter asylbeskedet

Publicerad 25 november 2015 kl 14.29

Inrikes. Regeringens beslut att kraftigt minska asylinvandringen väcker kritik bland många inom MP, som anser att partiledningen inte borde ha accepterat de nya förslagen. Bland kritikerna finns flera riksdagsledamöter och partiets avdelning i Malmö.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt uppgifter till Ekot gick den skärpta invandringspolitiken igenom med en knapp majoritet när MP:s riksdagsledamöter skulle rösta om den. Flera av dem som röstade emot förslagen har uttalat sig kritiskt i sociala medier.

"Jag kan varken stödja eller försvara att vi så kraftigt försämrar svensk migrationspolitik. Jag kan inte. Det går bara inte", skriver Jakop Dalunde (MP) i ett inlägg på sin Facebooksida.

Carl Schlyter (MP), som är ordförande i EU-nämnden, varnar för att partiet är på väg att göra avkall på sina "progressiva" ideal.

"Man kan tycka att det är bättre med oss i regeringen, för vi påverkar och gör saker bättre, men till slut når vi en punkt där vi börjar försvara en politik som är så långt från vår egen att rösten för våra egna idéer tystnar."

Riksdagsmannen Rasmus Ling (MP) kallar beslutet "horribelt" och föreslår i en intervju med Sydsvenskan att MP ska lämna regeringen. Han tänker också att trotsa partilinjen och rösta emot förslagen när de kommer upp i riksdagen.

– Jag kan omöjligt ställa mig bakom något som ligger så långt ifrån allt jag tror på och som jag gick till val på, säger Ling.

Miljöpartiet i Malmö kallade under tisdagskvällen in till ett extrainsatt möte efter regeringens presskonferens. Den lokala i ordföranden, Louise Arndt, säger till Sydsvenskan att den nya invandringspolitiken strider mot partiprogrammet.

MP är, tillsammans med C, det parti som har haft den mest extrema hållningen i invandringsfrågan och förespråkar officiellt helt fri invandring. Att partiet nu plötsligt ska föra en politik som i praktiken innebär att gränserna stängs för asylsökare har väckt uppmärksamhet på sociala medier. Här är ett axplock:


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Cementkrisen sprider sig till fler branscher

Även åkerier vill nu varsla. "Konsekvenserna av det här beslutet blir otroligt stora."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0 

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0