Eliassons julsemester
Rikspolischef Dan Eliasson.

Eliasson anklagas för att nyttja terrordådet för egna syften

Publicerad 10 maj 2017 kl 12.44
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Rikspolischef Dan Eliasson anklagas för att utnyttja förra månadens terrordåd i Stockholm för att bättra på sin egen skamfilade image. Kritiken kommer från poliserna Lisa Reventberg och Peter Springare.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i torsdags förra veckan som Eliasson lät sig intervjuas av Dagens Nyheter med anledning av polisens hantering av terrordådet 7 april.

I intervjun skryter Eliasson om att polisen snabbt fick tag på den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov. Han fortsätter att tala om en polis "som ömsar skinn och blir slagkraftigare, som hämtar hem i teknik, som uppgraderar löner" och att polisen tack vare omorganisationen "snabbt kan fatta beslut om förstärkningar från bombgruppen, helikopterflyg och nationella insatsstyrkan".

Det är uttalanden som polisinspektör Lisa Reventberg i Stockholm reagerar kraftfullt på.

"Han påstår att vi tack vare omorganisationen äntligen kan kalla in bombgruppen, helikoptern och nationella insatsstyrkan snabbt är ren och skär bullshit. Det har vi alltid kunnat!" skriver hon i en debattartikel som publicerats i Östersunds­posten.

"Han kommer med rena lögner. Han påstår att vi uppgraderats lönemässigt. Ingen vanlig polis ser något som ens snuddar vid det påståendet", fortsätter hon.

Reventberg är även kritisk till att Eliasson påstår att polisens utrednings­resultat blir bättre, trots att det i själva verket är tvärtom, och menar att han använder terrordådet förra månaden som utgångspunkt för att bättra på sitt eget skamfilade rykte.

"Dan Eliasson använder den tragiska terror­händelsen i Stockholm i syfte att 'släta' över alla misstag som gjorts de sista åren inom myndigheten", skriver hon.

Reventberg får medhåll från den välkände kollegan i Örebro; Peter Springare. Han menar att det är enskilda polisers förtjänst att terrordådet kunde hanteras så pass snabbt och effektivt, inte myndighetens organisation eller ledning.

"Att polisinsatsen blev effektiv är alltså inte Dan Eliassons och hans omorganisations förtjänst, hur mycket han än nu slår sig för bröstet och tar åt sig äran", skriver Springare i en krönika i Nyheter Idag som fortsätter:

"Det är bedrövligt att han utnyttjar händelsen för att plocka politiska poänger och få det att framstå som om framgången på något sätt är hans förtjänst."

"AVGÅ DIN CLOWN" – Dan Eliassons e-post fylls med krav på hans avgång


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bilder: Iranska krigsfartyg på Östersjön

Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0