Eliassons julsemester
Rikspolischef Dan Eliasson.

Eliasson anklagas för att nyttja terrordådet för egna syften

Publicerad 10 maj 2017 kl 12.44
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Rikspolischef Dan Eliasson anklagas för att utnyttja förra månadens terrordåd i Stockholm för att bättra på sin egen skamfilade image. Kritiken kommer från poliserna Lisa Reventberg och Peter Springare.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i torsdags förra veckan som Eliasson lät sig intervjuas av Dagens Nyheter med anledning av polisens hantering av terrordådet 7 april.

I intervjun skryter Eliasson om att polisen snabbt fick tag på den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov. Han fortsätter att tala om en polis "som ömsar skinn och blir slagkraftigare, som hämtar hem i teknik, som uppgraderar löner" och att polisen tack vare omorganisationen "snabbt kan fatta beslut om förstärkningar från bombgruppen, helikopterflyg och nationella insatsstyrkan".

Det är uttalanden som polisinspektör Lisa Reventberg i Stockholm reagerar kraftfullt på.

"Han påstår att vi tack vare omorganisationen äntligen kan kalla in bombgruppen, helikoptern och nationella insatsstyrkan snabbt är ren och skär bullshit. Det har vi alltid kunnat!" skriver hon i en debattartikel som publicerats i Östersunds­posten.

"Han kommer med rena lögner. Han påstår att vi uppgraderats lönemässigt. Ingen vanlig polis ser något som ens snuddar vid det påståendet", fortsätter hon.

Reventberg är även kritisk till att Eliasson påstår att polisens utrednings­resultat blir bättre, trots att det i själva verket är tvärtom, och menar att han använder terrordådet förra månaden som utgångspunkt för att bättra på sitt eget skamfilade rykte.

"Dan Eliasson använder den tragiska terror­händelsen i Stockholm i syfte att 'släta' över alla misstag som gjorts de sista åren inom myndigheten", skriver hon.

Reventberg får medhåll från den välkände kollegan i Örebro; Peter Springare. Han menar att det är enskilda polisers förtjänst att terrordådet kunde hanteras så pass snabbt och effektivt, inte myndighetens organisation eller ledning.

"Att polisinsatsen blev effektiv är alltså inte Dan Eliassons och hans omorganisations förtjänst, hur mycket han än nu slår sig för bröstet och tar åt sig äran", skriver Springare i en krönika i Nyheter Idag som fortsätter:

"Det är bedrövligt att han utnyttjar händelsen för att plocka politiska poänger och få det att framstå som om framgången på något sätt är hans förtjänst."

"AVGÅ DIN CLOWN" – Dan Eliassons e-post fylls med krav på hans avgång


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

DN publicerade falsk artikel om utvisning

Beskrev oseriös anställning som "en liten miss".. Mörkade viktiga omständigheter när illegal familj utvisas ur Sverige.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0